Jak maj, to szparagi!
Szparagi to warzywo sezonowe,
najlepsze są właśnie teraz, w maju.
Można z nimi robić różne cuda: obowiązkowo zupa krem, świetnie radzą sobie zawinięte w plasterek bekonu i zapieczone,
z wzajemnością kochają różne sosy maślano-śmietanowe.
Ale pierwsze jem zawsze przyrządzone najprościej.
Zacząć trzeba od zakupu.
Starannie oglądamy główki:
Muszą być jeszcze zamknięte w pączek, nierozwinięte, zwarte. Łodygi powinny być twarde i elastyczne.
Najłatwiej sprawdzić "na słuch":
Jeśli potrzemy jeden o drugi, powinniśmy usłyszeć charakterystyczne skrzypienie.
Wybierajmy też raczej szczuplejsze:
Jak się trafią grubasy, to zmiksujmy je w zupie.
Białe szparagi trzeba obrać (oprócz główki),
zielone są od razu gotowe.
Twardą dolną część (tak mniej-więcej jedną czwartą) odcinam i odkładam do zamrażalnika: jak się zbierze więcej, to zużywam do ugotowania wywaru.
Same szparagi można gotować na kilka sposobów.
Są specjalne garnki: wąskie, wysokie, pozwalające gotować je tak, żeby główki, najdelikatniejsze, wystawały nad wodę.
Można użyć - sam tak robię najczęściej - garnka do gotowania na parze.
Wtedy też pamiętajmy, by główki były nieco dalej od wody niż reszta.
Można wreszcie lekko natrzeć szparagi oliwą i masłem, posolić i ugrillować.
Kiedy są dobre?
Cienkim zwykle wystarcza 10-12 minut, średnie 15, ale jednak najprościej sprawdzać doświadczalnie.
Z czym podawać?
Tu nie ma chyba żadnych ograniczeń.
Sprawdzone zestawienia to grillowany łosoś, sos holenderski (z ubitych na parze żółtek, masła i cytryny),
beszamel, jakieś delikatne mięso,
z młodymi ziemniakami...
Jedyne zagrożenie, to to, że przekombinujemy i innymi smakami przykryjemy samego głównego bohatera,
jakim przez te kilka dni maja pozostaje szparag.
Dla mnie wystarczy jajko sadzone albo nawet żółtko panierowane
Zbigniew Smółko
Więcej przepisów znajdziesz ( TUTAJ)
Zobacz również: Przepisy Czytelników
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.