Teraz
+0°
Główna
Najnowsze
Logowanie
09:00
12:00
Jak święty Marcin to gęsina!
Jak listopad, to zupa z dyni...
Terrina - francuski pomysł na pasztet
Wszyscy bardzo lubimy duże sumy
Galareta z nóżek
Żurawinówka i pigwowcówka
Dereniówka i gruszkówka Nie wiem jak u Państwa, ale u mnie w spiżarni robi się już przyciasno. Pomarynowane, pokiszone, pozalewane octem, zamrażarka pełna grzybów... A jeszcze gdzieś trzeba pomieścić słoje z nalewkami! W dawnych dworkach było na to oddzielne pomieszczenie zwane apteczką, bo (...)
Egzotyczny gulasz z dynią w roli głównej Na przełomie września i października pola ubarwiają stosy dyń. Halloween zupełnie nie cierpię, ale dynie uwielbiam: za kolory, za smak, za przeróżne kształty, za uniwersalność - bo zrobić z nich można mnóstwo pysznych rzeczy: zupę, deser, pikle. Dzisiaj zapraszam na (...)
Kiszka ziemniaczana Jako dziecię rolników spod Moniek - na czym jak na czym - ale na jedzeniu kartofli to ja się znam! Na Białostocczyźnie jesteśmy w tym (absolutnie wszyscy) światowej klasy ekspertami. A już perłą w koronie lokalnych smaków jest kiszka ziemniaczana. (...)
Ossobuco. Goleń wołowa albo cielęca jest dość niedocenianym kawałkiem mięsa. Grubo ukrojony razem z pełną smaku kością szpikową, powoli uduszony w towarzystwie warzyw i wina wcale nie dostarcza mniejszych doznań niż polędwica, rostbed i antrykot. (...)
Bułeczki Bao Parowane kluski (znane też jako "pampuchy" albo "buchty") są jednym z największych skarbów lubelskiej kuchni. Ale nie tylko naszej. Na podobny pomysł wpadli też Chińczycy i od kilku tysięcy lat go ulepszają. Zapraszam na parowane bułeczki bao. Trudne nie jest, (...)
Chaczapuri, czyli gruziński fastfood Chaczapuri to po prostu "chleb z serem". Występuje w kilku wersjach, w zależności od regionu. Najpopularniejsze jest adżarskie, z jajkiem. Smakuje obłędnie, wygląda fajnie, robi się dość prosto. Tylko kalorii od groma... (...)
Pyszny sernik. Tylko że bez sera Łaskawi Państwo, dzisiaj, chyba po raz pierwszy w dziejach tej rubryki, zatroszczymy się o kalorie. - Panie Zbyszku, to wszystko fajne jest, ale od tej Wyższej Szkoły to tyłek rośnie! - zdarza mi się od Was słyszeć. To dzisiaj podrzucę (...)
Focaccia - w pół drogi między chlebem a pizzą Jaśniuteńka mąka, sporo oliwy, rozmaryn, sól, pomidorki... Można jeść jak pizzę, można zrobić z tym kanapki. Najbardziej lubię pociąć włoski chlebek w paski, zastawić stół dodatkami: serami, wędliną, jakąś pastą, pokrojonymi warzywami i powiedzieć: częstujcie się, wybaczcie prostotę jadła - (...)
Cukinia we włoskiej zapiekance Sezon na cukinię w całej pełni, ledwie nadążam przerabiać. A jest to warzywo nie dość że smaczne, mało kaloryczne to jeszcze niesłychanie uniwersalne. Z cukinii można wszystko. Ja zaś ponamawiam dziś Łaskawych Państwa na cukiniową wersję włoskiej lasagne. (...)
Podlaskie burgery z ozorem wołowym Za "piątą ćwiartką" czyli wszelkimi daniami z podrobów po prostu przepadam. Raz, że jako dziecię rolników z Podlasia bym pewnie poważnie odchorował, gdyby się cokolwiek zmarnowało. A dwa, że są po prostu pyszne. A dobrze przyrządzony ozór wołowy w mojej (...)
Dobry szaszłyk nie jest zły Niby co prostszego, niż nabić na patyk kawał mięcha, poprzetykać go jakimiś warzywami i przypalić na grillu. Jednak każdy, kto choć chwilę pokręcił się po Ukrainie, Gruzji, Armenii czy Bałkanach wie, że sprawa jest skomplikowana i warta uwagi. Szczegóły robią (...)
Gazpacho na upały Przed nami kolejna fala upałów. Nie ma mowy o siedzeniu w kuchni, dogrzewaniu się piekarnikiem i palnikami. A że akurat jest pełnia sezonu na pomidory, więc wybór jest prosty: hiszpański orzeźwiający, pełen warzyw chłodnik. Kwadrans roboty i mamy to! (...)
Nalewka z zielonych orzechów Rozmaicie ludzie obchodzą noc świętojańską. Pannice wiją wianki i puszczają je do falującej wody, znajomi poganie tańcują wokół ogniska, inni szukają kwiatu paproci. A ja dzisiaj ponamawiam, żeby w okolicach tego święta zerwać kilka zielonych orzechów i sporządzić bardzo zdrową (...)
Chłodnik z ogórków - wersja bułgarska Przyszedł ten moment, kiedy na plan pierwszy w kuchni wychodzą chłodniki. Pal sześć kotlety, pieczenie, nawet jakieś pyszne zapiekanki - nie, nic z tego! Dajcie mi coś zimnego, odświeżającego, po czym śmiało będę mógł znowu wyjrzeć na podwórko... (...)
AZS UMCS postraszył faworytki. "EuroCup jest dla nas w obecn...
To była formalność. Bogdanka LUK Lublin gra dalej
Targi Pracy i Edukacji już w ten piątek! NASZ PATRONAT
Od 15 grudnia zmiany w kursach pociągów Do marca będziemy jeź...