Teraz
+24°
Główna
Najnowsze
Logowanie
21:00
+19°
00:00
+14°
Makaron i truskawki - smak dzieciństwa...
Consomme - rosół dla średniozaawansowanych...
Kubdari - coś więcej niż placek z mięsem...
Cieszmy się szparagami, bo za chwilę koniec...
Jedliście Państwo kiedyś bocianią łapę?
Ser halloumi
Szparagi!!! Kiedyś były symbolem luksusu, ale wiosną są łatwo dostępne na naszych ryneczkach. Sezon na nie jest krótki, trwa około miesiąca, więc od połowy kwietnia do końca maja jem je przy każdej okazji. Zdrowe, kaloryczne i - co nęci mnie najbardziej (...)
Przebój sezonu - czekolada dubajska... Na punkcie tego prostego przepisu świat zwariował... Kawałek czekolady nadziany kremem pistacjowym i chrupiącym ciastem kataifi został okrzyknięty największym odkryciem roku. Proszę bardzo, nie będziemy w tyle! (...)
Żeberka w wersji lubelsko-amerykańskiej Mój ulubiony kawałek mięsa i mój ulubiony sposób jego przygotowania. Powiedzmy sobie jasno: jeśli nie lubisz, jak ci tłuszcz cieknie po brodzie - to nie jest przepis dla ciebie. Jeśli boisz się, że upaćkasz się sosem - nie ryzykuj. Żeberka (...)
Zostało po Świętach? Jak co roku ta sama historia w kuchni... Najpierw człowiek nagotował, nawędził, dał z siebie wszystko - a oni i tak wszystkiego nie zjedli! Kto by się spodziewał! Ale przecież wyrzucić to byłby grzech śmiertelny i głupio by tak było (...)
Jak zrobić, żeby się nie zarobić Ja to nawet lubię gotować na święta. Bo jak nie, to musiałbym na przykład sprzątać... A tak na serio to najważniejsze przy tej robocie to mieć z kim i mieć dla kogo. Najlepsze jest gotowanie rodzinne albo z przyjaciółmi. Gdzie (...)
Sajgonki - azjatyckie gołąbki Zgrabnie to sobie Wietnamczycy wymyślili. Aromatyczny farsz zawinięty w przeźroczysty ryżowy papier, szybko usmażony na patelni, do tego pełen smaków, słodki, pikantny i kwaśny na raz sos... Zapraszam na przygodę z azjatyckim fastfoodem. (...)
Faszerowana ryba Czytałem o pewnym pobożnym przeorze, który mówił: to może niech nowicjusze zjedzą sobie pyszny rosołek z tej pięknej, doświadczonej życiowo kury, a ja stary, ot, byle faszerowane szczupaczydło z szafranem... Wiedzieć trzeba, że kucharze w dawnej Rzeczypospolitej słynęli w całej (...)
Kwaśnica - to nie jest zwykły kapuśniaczek... Jest jednym z najbardziej charakterystycznych i charakternych dań kuchni karpackiej. Na Podhalu można ją dostać niemal w każdej knajpie, ale najlepsze trafiały mi się w Beskidach. Czy po zimowej wędrówce po górach, czy po zmarznięciu na stoku narciarskim - doda (...)
Zupa cebulowa Kuchnia francuska kojarzy nam się z nadzwyczajnym wyrafinowaniem bogactwem przygotowywanych na różne sposoby wyszukanych składników. Owszem, bywa i taką. Jednak jej urodę odnajdziemy też - a może nawet zwłaszcza! - w prostej zupie cebulowej. Acz żeby osiągnąć sukces, będziemy musieli (...)
Pierekaczewnik Tatarzy w Polsce osiedlili się w czasach króla Jana III i od tamtego czasu wydali wielu wspaniałych żołnierzy, artystów i uczonych. Na Lubelszczyźnie zajmują kilka wsi w okolicach Białej Podlaskiej. Prawdziwej kuchni tatarskiej spróbować można koło Białegostoku w Kruszynianach: czebureki, (...)
Wołowina z balsamico, żurawiną i wolnym czasem Roboty mało, efekt murowany, różnica ogromna. Dość nieoczywisty pomysł na posmarowanie kawałka wołowiny glazurą z octu balsamicznego i świeżej żurawiny sprawi, że mięso będzie kruche, pachnące, a biesiadnicy mile zaskoczeni. Danie należy raczej do tych weekendowych: pracy wprawdzie kilka minut, (...)
Czeskie zakąski Nie będzie to wielka kuchnia i wcale nie w restauracji z gwiazdkami Michelina przepisy podpatrzyłem. Nie będzie tu na koniec żadnej uwagi, że proponowane danie najlepiej smakować będzie z jakimś wybitnym rieslingiem. To nie ta historia. W tej naszej jest drewniany (...)
Kibiny - pieczone pierogi Nas na Lubelszczyźnie w dziedzinie pierożnictwa czymkolwiek zaskoczyć jest trudno, ale za każdym razem kiedy trafiam na Litwę (albo w okolice...) zawsze zachwycam się ichniejszą wersją pieczonych pierogów. Trochę może napracować się trzeba więcej niż przy naszych tradycyjnych, ale warto. (...)
Karkówka po cygańsku Przepis znany jest jako "po cygańsku", choć dopytywani Romowie nic o nim nie słyszeli... Ale my już tak mamy: placek po węgiersku nie ma nic wspólnego z Węgrami, ryba po grecku z Grecją, śledź po żydowsku z Żydami itd. Oczywiście (...)
Osiem goli w sparingu Motoru. Rywale obserwowali z drona
Kolarze MTB na start! Będzie się działo! Udostępnisz?
Pilnujmy swoich dzieci! Niedopilnowanie pociechy może zakońc...
Woj. lubelskie: Wyłowili ciało mężczyzny z Bugu. Tuż przy gr...