ZUPA-KREM Z KALAREPY ZE SMAŻONYM BOBEM
Składniki:
- 1 cebula
- 2 duże ząbki czosnku
- 3 kalarepy
- 4 ziemniaki średniej wielkości
- 35dag bobu
- olej lniany
- łyżka bulionu warzywnego ze słoiczka
- 4 liście laurowe i 4 duże ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 duża łyżka jogurtu naturalnego
- sól, ziarnisty pieprz kolorowy
- olej słonecznikowy
- ostra mielona papryka.
1. Bób gotujemy, obieramy i studzimy.
2. Do garnka z podwójnym dnem wlewamy olej słonecznikowy (niewielką ilość). Smażymy posiekaną cebulę, liście laurowe i ziele angielskie, aż cebula stanie się szklista. Dodajemy czosnek, smażymy jeszcze chwilę.
3. Do garnka wkładamy pokrojoną w dużą kostkę kalarepę oraz ziemniaki. Chwilę podsmażamy.
4. Do garnka wlewamy wrzącą wodę, aby przykryła warzywa. Dodajemy bulion i gotujemy 20 minut. Gdy warzywa będą miękkie, zupę odstawiamy do wystygnięcia.
5. Z garnka wyjmujemy ziele angielskie i liść laurowy. Dodajemy jogurt naturalny, sok z cytryny i całość blendujemy na jednolity krem. Podgrzewamy na najmniejszym ogniu. Doprawiamy. Jeśli zupa zbyt mocno zgęstniała, możemy dodać odrobinę wody.
6. Bób podsmażamy na oleju słonecznikowym.
Zupę podajemy ze smażonym bobem, olejem lnianym oraz papryką ostrą. Wybornie smakuje z chlebem razowym, bądź ziarnistym.
Więcej przepisów znajdziesz ( TUTAJ)
Zobacz również: Wyższa szkoła gotowania na gazie ( przepisy)
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.