reklama
reklama

Zupa-krem z kalarepy ze smażonym bobem

Opublikowano:
Autor: | Zdjęcie: ej

Zupa-krem z kalarepy ze smażonym bobem - Zdjęcie główne

foto ej

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Kulinaria - przepisy CzytelnikówZe smacznymi dodatkami przywołuje na myśl smaczne śródziemnomorskie obiady.
reklama

ZUPA-KREM Z KALAREPY ZE SMAŻONYM BOBEM

Składniki:
1 cebula
- 2 duże ząbki czosnku
- 3 kalarepy
- 4 ziemniaki średniej wielkości
- 35dag bobu
- olej lniany
- łyżka bulionu warzywnego ze słoiczka
- 4 liście laurowe i 4 duże ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 duża łyżka jogurtu naturalnego
- sól, ziarnisty pieprz kolorowy
- olej słonecznikowy
- ostra mielona papryka.

1. Bób gotujemy, obieramy i studzimy.

2. Do garnka z podwójnym dnem wlewamy olej słonecznikowy (niewielką ilość). Smażymy posiekaną cebulę, liście laurowe i ziele angielskie, aż cebula stanie się szklista. Dodajemy czosnek, smażymy jeszcze chwilę.

3. Do garnka wkładamy pokrojoną w dużą kostkę kalarepę oraz ziemniaki. Chwilę podsmażamy.

4. Do garnka wlewamy wrzącą wodę, aby przykryła warzywa. Dodajemy bulion i gotujemy 20 minut. Gdy warzywa będą miękkie, zupę odstawiamy do wystygnięcia.

5. Z garnka wyjmujemy ziele angielskie i liść laurowy. Dodajemy jogurt naturalny, sok z cytryny i całość blendujemy na jednolity krem. Podgrzewamy na najmniejszym ogniu. Doprawiamy. Jeśli zupa zbyt mocno zgęstniała, możemy dodać odrobinę wody.

6. Bób podsmażamy na oleju słonecznikowym.

Zupę podajemy ze smażonym bobem, olejem lnianym oraz papryką ostrą. Wybornie smakuje z chlebem razowym, bądź ziarnistym.

 

Więcej przepisów znajdziesz  ( TUTAJ)

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)
Wczytywanie komentarzy
reklama