Wołowina w sosie własnym
Składniki:
- 1 kg mięsa wołowego bez kości,najlepiej udziec
- 2 średnie cebule
- 1 łyżka musztardy
- liść laurowy,ziele angielskie,sól,pieprz
- mąka,słodka papryka
- olej do smażenia
Do zamarynowania:
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki oliwy
Opis wykonania:
Mięso umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić wzdłuż włókien na plastry grubości ok.1 cm grubości. Mięso lekko rozbić tłuczkiem i każdy plaster posmarować dokładnie z obu stron marynatą. Przełożyć do miski, przykryć i odstawić na ok.60 min.
Następnie mięso posolić, oprószyć pieprzem, obtoczyć w mące i szybko obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu na rumiano. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka.Wyłożyć na mięso. Dodać musztardę, ziele angielskie, liście laurowe oraz łyżeczkę słodkiej papryki.Zalać wodą do 3/4 wysokości mięsa.
Wstawić do piekarnika i dusić pod przykryciem w temp.ok.180-200 stopni przez ok.1,5 godz.W razie potrzeby podlać wodą. Smacznego!
Hela Gładysz
Więcej przepisów znajdziesz ( TUTAJ)
Zobacz również: Wyższa szkoła gotowania na gazie ( przepisy)
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.