Kaczka faszerowana kaszą i pieczarkami
Składniki
kaczka (ok. 2,7 kg)
10 dag kaszy gryczanej (1 woreczek)
10 dag pieczarek
łyżka smalcu
cebula
tłuszcz wycięty z kaczki
kacza wątróbka
duża łyżka majeranku
pieprz
sól
do smaku łyżka zimnego masła
pół szklanki bulionu
garść siekanej natki
Dodatki:
40 dag grzybów (pieczarek)
cebula
2 ząbki czosnku
łyżka smalcu
3-4 łyżki gęstego jogurtu
dwa woreczki (20 dag) kaszy gryczanej
Sałatka:
kapusta kiszona - 30-40 dag
średnia szalotka
1/3
jabłka
pieprz do smaku
łyżka oliwy
Ze sprawionej tuszki odetnij skrzydełka, szyję, wyjmij podroby, odetnij zbędny tłuszcz. Wątróbkę i tłuszcz zostaw, resztę odłóż na rosół. Umyj wszystko i osusz. Tuszkę natrzyj dobrze solą, pieprzem i majerankiem (z zewnątrz i od wewnątrz), włóż do lodówki na nie mniej niż trzy godziny. Przygotuj farsz - rozgrzej na patelni łyżkę smalcu i wytop na nim kaczy tłuszcz. Dodaj posiekaną cebulę i zeszklij. Dodaj do niej posiekane grubo grzyby i smaż na małym ogniu, aż cały płyn odparuje. Dopraw do smaku. Dodaj do patelni ugotowaną wg przepisu na opakowaniu kaszę - jedną torebkę. Dodaj garść pietruszki, wymieszaj i ostudź. Wyjętą z lodówki tuszkę zaszyj lub zepnij wykałaczkami - najpierw otwór po szyi. Przez drugi - od dołu tuszki nałóż przestudzony farsz i również zaszyj lub zepnij. Włóż kaczkę do naczynia żaroodpornego z pokrywką, podlej bulionem i połóż na niej wiórki masła. Przez dwie trzecie czasu pieczenia (ok. godziny na kilogram) piecz pod przykryciem (180 stopni). Następnie zdejmij pokrywkę i dopiekaj kaczkę, aby skóra się zrumieniła. Obróć ją w tym czasie 3-4 razy i podlewaj wytworzonym sosem. Przygotuj dodatki - ugotuj kaszę wg przepisu na opakowaniu. Na rozgrzanym smalcu zeszklij cebulę, dodaj posiekaną wątróbkę i podsmaż, aż się zetnie. Dodaj pokrojone w duże kawałki grzyby i zgnieciony czosnek. Smaż, aż cały płyn wyparuje. Dodaj jogurt, dopraw do smaku i smaż na maleńkim ogniu, aż sos zgęstnieje. Przygotuj surówkę - posiekaj grubo odsączoną kapustę, drobno jabłko i szalotkę. Dopraw oliwą, pieprzem i wymieszaj. Wyjętą kaczkę odstaw na 10-15 minut i dopiero wtedy podziel na porcje. Podawaj na talerzu kaczkę z nadzieniem, kaszę podlaną delikatnie tłuszczem spod kaczki i (już obficiej) sosem grzybowym oraz surówkę.
Anna Kawka
Więcej przepisów znajdziesz ( TUTAJ)
Zobacz również: Wyższa szkoła gotowania na gazie ( przepisy)
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.