reklama
reklama

Kaczka faszerowana jabłkami

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor: | Zdjęcie: pixabay.com

Kaczka faszerowana jabłkami - Zdjęcie główne

ilustracja | foto pixabay.com

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Kulinaria- wyższa szkoła gotowania na gazie Kaczka świetnie sprawdza się jako główne danie świątecznego obiadu. Nie dość, że jest pyszna, to fajnie wygląda. Zrobić ją jest dość łatwo,
reklama

Kaczka faszerowana jabłkami

 
Kaczka świetnie sprawdza się jako główne danie świątecznego obiadu. Nie dość, że jest pyszna, to fajnie wygląda. Zrobić ją jest dość łatwo, jeśli przestrzega się podstawowych zasad. Moja propozycja to wersja faszerowana z jabłkami

Skladniki:
1 kaczka (ok. 1,8 kg)
2 kwaśne jabłka
4 kromki białego pieczywa
200 – 300 gramów boczku
Czosnek, majeranek, pieprz ziołowy, sól

Kaczuchę dzień wcześniej nacieramy z zewnątrz i wewnątrz mieszanką soli, pieprzu ziołowego, czosnku i majeranku. Zostawiamy na noc.

Farsz jest prościuteńki. Dwa kwaśne jabłka (ja korzystam z odmiany szara reneta) kroimy w kostkę, z czterech kromek chleba tostowego robię na suchej patelni małe grzanki, do tego 200 gramów aromatycznego wędzonego boczku. Taką mieszaniną faszerujemy ptaszydło. Żeby nic nie wyleciało w trakcie pieczenia, kuper spinamy wykałaczką.

Żeby uniknąć wysuszenia piersi, spróbujcie wcisnąć między skórę, a mięso trochę słoniny albo tłustego boczku

I teraz sprawa kluczowa, od której zależy nasz sukces. Pieczenie. Najprostszym rozwiązaniem jest użyć rękawa foliowego. Schemat pieczenia na kaczkę poniżej 2 kg: 15 minut w 220 C, 150 minut w 140 st. C, rozcinamy rękaw, polewamy kaczkę wytopionym sokiem i jeszcze sokiem jabłkowym i podnosimy temperaturę do 180 st. C, najlepiej z funkcją grzania od góry, aż się zezłoci, mniej-więcej pół godziny. Jeśli nie używamy rękawa, tylko działamy w tradycyjnej brytfannie, postępujemy dość podobnie, tylko musimy cały czas starannie polewać. Jeśli się nie zagapimy za bardzo, kaczucha powinna być łatwa do podzielenia nawet bez użycia nożyc, będzie mięciutka i delikatna.

Podajemy w towarzystwie ziemniaków, pieczonych jabłek, cudownie współpracuje z wytrawną konfiturą z żurawin.

Zbyszek Smółko

Więcej przepisów znajdziesz ( TUTAJ)

Zobacz również: Przepisy Czytelników

reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama