Tarta poziomkowa
Składniki:
200 g biszkoptów lub suchych okrawków ciasta biszkoptowego
150 g masła
2 łyżeczki ciemnego kakao
250 g miękkiego twarogu lub twarogu mielonego
3 łyżki cukru
1 pełna łyżka masła
1 budyń waniliowy
100 ml mleka
pół szklanki poziomek
cukier puder
Wykonanie:
Biszkopty pokruszyć w malakserze. Do okruszków biszkoptowych dodać kakao i dobrze wymieszać. W rondelku rozpuścić masło. Przestudzić i ciepłe wlać je do okruszków biszkoptowych. Całość dokładnie wymieszać. Tak powstałą masą wylepić dno i boki prostokątnej formy do tarty. Wstawić do lodówki. W rondelku umieścić zmielony twaróg cukier i masło. Całość gotować na małym ogniu, aż tłuszcz się rozpuści i masa zacznie wrzeć. W mleku rozrobić proszek budyniowy. Wlać do gotującej się masy serowej. Gotować, cały czas mieszając. Gdy masa zacznie gęstnieć, zdjąć z ognia. Ciepłą masę wyłożyć na kruchy spód do tarty. Wierzch ciasta wyrównać. Gdy ostygnie wstawić do lodówki. Po wyjęciu z lodówki posypać poziomkami i oprószyć cukrem pudrem.
Władysława Pawlik
Więcej przepisów znajdziesz ( TUTAJ)
Zobacz również: Wyższa szkoła gotowania na gazie ( przepisy)
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.