Muffiny Jagodowa rozkosz
Składniki:
250-300 g jagód
100 g roztopionego oleju kokosowego/masła/oleju słonecznikowego-rzepakowego - wybór wg. uznania i dostępności produktu
tabliczka gorzkiej czekolady min. 60% (jeżeli lubimy słodkie wypieki może to być czekolada mleczna)
150 g cukru/ksylitolu/erytrolu
250 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
140 ml mleka
2 jajka
szczypta soli
50 g bakalii
opcjonalnie garść orzechów/wiórek kokosowych/skórki z pomarańczy/nasion goji/nasion chia
+ cukier puder, listek mięty i jagody do dekoracji
Sposób przygotowania:
(wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej)
Do miseczki wlać roztopiony i przestudzony tłuszcz, dodać mleko, jajka - wymieszać.
W drugiej misce przygotować składniki suche - mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier i szczyptę soli - wymieszać.
Połączyć składniki z obu miseczek, dodać jagody, bakalie, pokruszoną czekoladę i inne dodatki wg. uznania.
Do papilotek nałożyć równe porcje zapełniając ich 1/2 część - muffiny bardzo wyrastają.
Wierzch jeszcze surowego ciasta warto udekorować pojedynczymi jagodami i dodatkami
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, muffiny piec przez około 22-25 minut.
Po wyjęciu i przestudzeniu oprószyć cukrem pudrem, ozdobić listkiem mięty i jagodami.
Natalia Ozga
Więcej przepisów znajdziesz ( TUTAJ)
Zobacz również: Wyższa szkoła gotowania na gazie ( przepisy)
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.