CIASTO ARLEKIN
Składniki:
1,5 szklanki mąki tortowej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
4 jajka
300 gram margaryny
1 szklanka cukru
2/3 szklanki mleka
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
barwniki spożywcze: żółty, niebieski, różowy, zielony
Wykonanie:
Margarynę ucieramy z cukrem na krem. Dodajemy po 1 jajku, cały czas ucieramy. Stopniowo dosypujemy obydwie mąki, cały czas ucierając. Wraz z ostatnią porcją mąki dodajemy 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Następnie po trochu dolewamy mleko, dokładnie mieszamy. Ciasto dzielimy na 4 równe części. Każdą barwimy barwnikami.
Do blachy wyłożonej papierem do pieczenia wlewamy poszczególne kolory, łyżka po łyżce, w kolejności: żółty-niebieski-różowy-zielony.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 °C z termoobiegiem przez 50 minut. Ciasto jest gotowe, kiedy wbity w nie drewniany patyczek po wyjęciu będzie suchy. Anna Lichawska
Więcej przepisów znajdziesz ( TUTAJ)
Zobacz również: Wyższa szkoła gotowania na gazie ( przepisy)
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.