reklama
reklama

Bułeczki z jagodami

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

Bułeczki z jagodami - Zdjęcie główne

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Kulinaria - przepisy CzytelnikówPyszne bułeczki dla całej rodziny.
reklama

Bułeczki z jagodami


Składniki:

1/2 kg pszennej mąki
3 żółtka
10 dag masła
3 dag drożdży
1/2 szklanki cukru (10 dag, lub trochę więcej jeśli lubisz słodkie ciasta)
2/3 szklanki mleka
łyżka cukru waniliowego
starta skórka z połowy cytryny
szczypta soli

Nadzienie:

2 szklanki jagód
3 czubatek łyżki cukru pudru

Wykonanie: 
Jagody umyj pod bieżącą wodą, odsącz na cedzaku, potem osusz na ręczniku papierowym. Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru, dodaj 4 łyżki mleka, odstaw w ciepłe miejsce na około 10 minut. Pozostałe mleko wlej do rondelka, dodaj masło, postaw na małym ogniu i doprowadź do rozpuszczenia masła. Odstaw do przestudzenia.

reklama

Do miski przesiej mąkę z solą, dodaj mleko z masłem, cukier, wyrośnięte drożdże, żółtka, cukier waniliowy, skórkę cytrynową. Dokładnie wymieszaj dużą łyżką. Masa powinna być dość gęsta. Przykryj ściereczką, odstaw na 15 minut. Potem wyrabiaj dosłownie przez minutę. Miskę obsyp mąką w środku, włóż ciasto uformowane w kulę, przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (40-60 minut).

Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę wysypaną mąką, podziel na pół. Z każdej części uformuj wałek, pokrój go na 8 plastrów. Uformuj z nich placki o średnicy około 12-14 cm, nakładaj na każdy porcję jagód, posyp je cukrem pudrem, zwiń i uformuj bułeczkę.

Układaj bułeczki miejscem sklejenia do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Odstaw na 15 minut, włącz w tym momencie piekarnik na 180 stopni.

reklama

Podrośnięte jagodzianki posmaruj mlekiem i wstaw do gorącego piekarnika. Piecz około 12-15 minut, aż ładnie się zrumienią. 
Karolina Sulej 

Więcej przepisów znajdziesz  ( TUTAJ)

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama