Bułeczki z jagodami
Składniki:
1/2 kg pszennej mąki
3 żółtka
10 dag masła
3 dag drożdży
1/2 szklanki cukru (10 dag, lub trochę więcej jeśli lubisz słodkie ciasta)
2/3 szklanki mleka
łyżka cukru waniliowego
starta skórka z połowy cytryny
szczypta soli
Nadzienie:
2 szklanki jagód
3 czubatek łyżki cukru pudru
Wykonanie:
Jagody umyj pod bieżącą wodą, odsącz na cedzaku, potem osusz na ręczniku papierowym. Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru, dodaj 4 łyżki mleka, odstaw w ciepłe miejsce na około 10 minut. Pozostałe mleko wlej do rondelka, dodaj masło, postaw na małym ogniu i doprowadź do rozpuszczenia masła. Odstaw do przestudzenia.
Do miski przesiej mąkę z solą, dodaj mleko z masłem, cukier, wyrośnięte drożdże, żółtka, cukier waniliowy, skórkę cytrynową. Dokładnie wymieszaj dużą łyżką. Masa powinna być dość gęsta. Przykryj ściereczką, odstaw na 15 minut. Potem wyrabiaj dosłownie przez minutę. Miskę obsyp mąką w środku, włóż ciasto uformowane w kulę, przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (40-60 minut).
Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę wysypaną mąką, podziel na pół. Z każdej części uformuj wałek, pokrój go na 8 plastrów. Uformuj z nich placki o średnicy około 12-14 cm, nakładaj na każdy porcję jagód, posyp je cukrem pudrem, zwiń i uformuj bułeczkę.
Układaj bułeczki miejscem sklejenia do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Odstaw na 15 minut, włącz w tym momencie piekarnik na 180 stopni.
Podrośnięte jagodzianki posmaruj mlekiem i wstaw do gorącego piekarnika. Piecz około 12-15 minut, aż ładnie się zrumienią.
Karolina Sulej
Więcej przepisów znajdziesz ( TUTAJ)
Zobacz również: Wyższa szkoła gotowania na gazie ( przepisy)
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.