Reklama

Reklama

Lublin: Będzie nowy miejski festiwal. Specjalnie dla smakoszy lokalnej kuchni

Opublikowano: Ostatnia modyfikacja:
Autor: | Zdjęcie: Miasto Lublin

Lublin: Będzie nowy miejski festiwal. Specjalnie dla smakoszy lokalnej kuchni - Zdjęcie główne

Lublin: Będzie nowy miejski festiwal | foto Miasto Lublin

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:

Przeczytaj również:

Z Lublina Zbliża się Festiwal Lublin Smaków, którego motywem przewodnim i głównym składnikiem potraw będzie cebula. W programie są m.in. pokazy kulinarne, warsztaty i degustacje.

Reklama

- Bogactwo kulinarne Lublina wynika przede wszystkim z jego wielokulturowości. Historyczne położenie miasta na przecięciu szlaków handlowych, a tym samym na styku różnych wyznań, kultur i narodowości nieodwracalnie wpłynęło na lokalną kuchnię. Festiwal Lublin Smaków będzie doskonałą okazją dla mieszkańców i turystów do jej eksplorowania oraz odkrywania lubelskich tradycji kulinarnych - mówi Beata Stepaniuk-Kuśmierzak, zastępca prezydenta Miasta Lublin ds. kultury, sportu i partycypacji.

Festiwal zacznie się 3 listopada i potrwa blisko miesiąc. Mieszkańcy i turyści będą mogli uczestniczyć w spotkaniach, pokazach i warsztatach oraz próbować festiwalowych dań w lubelskich restauracjach. Każdy lokal, który jest partnerem wydarzenia przygotował menu festiwalowe oparte na tegorocznym motywie przewodnim, którym jest cebula. Kolejne edycje będą nawiązywały do innego składnika, nierozerwalnie związanego z lubelską kuchnią.

- Promocja lubelskiej oferty gastronomicznej jest szczególnie ważna w kontekście rozwijającego się globalnego trendu turystyki kulinarnej. Stąd też pomysł na nowe, miejskie wydarzenie na mapie lubelskich festiwali - mówi Marcin Kęćko, dyrektor Biura Rozwoju Turystyki Urzędu Miasta Lublin.

- Cebula – warzywo uprawiane na Lubelszczyźnie od wieków, stanowi kluczowy składnik lubelskich potraw. Można ją znaleźć w wielu daniach, ale przede wszystkim w tradycyjnym cebularzu. Podczas festiwalu, cebulę pod różnymi postaciami zasmakujemy w przystawkach, zupach i daniach głównych, a nawet deserach. Oferta festiwalowa w kartach dań zostanie oznaczona specjalną ramką lub logo wydarzenia - dodaje Anna Czerwonka z biura prasowego w Kancelarii Prezydenta Miasta Lublin.

W ramach Festiwalu zaplanowano spotkania, pokazy i warsztaty nawiązujące do dziedzictwa kulinarnego regionu. W programie, m.in. kolacje degustacyjne, pokazy kulinarne, warsztaty wypieku cebularzy, dla fanów piłki nożnej wspólne kibicowanie przy cebulowej przekąsce, tematyczne spacery z przewodnikiem szlakiem lubelskich smaków. Do tego, w listopadowe weekendy odbędzie się cykl Jarmarków Cebulowych, gdzie będą pokazy, m.in. robienia syropu, konfitur i przetworów z cebuli oraz pieczenia bułek z cebulą. Z kolei dzieci i młodzież będą mogły uczestniczyć w warsztatach kulinarnych z lepienia pierogów i wypieku cebularza. Na poszczególne wydarzenia należy zapisywać się bezpośrednio u partnerów festiwalu. Część aktywności jest odpłatna.

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy