Festiwal "Na kulinarnym szlaku wschodniej Polski” ma na celu prezentację kulinarnego bogactwa, kultury stołu, rękodzieła i innych form tradycyjnej aktywności kulturalnej regionów z województw lubelskiego, podkarpackiego oraz podlaskiego. Wydarzenie odbywa się w formie festynu plenerowego, w czasie którego twórcy i producenci prezentują, poddają degustacji i sprzedają swoje wyroby.
- Wydarzenie będzie dobrą okazją do poznania smaków Lubelszczyzny, do wspólnego biesiadowania i poznawania naszej wyjątkowej kuchni - przekonuje Jarosław Stawiarski, marszałek Województwa Lubelskiego.
Podczas festiwalu zostaną zorganizowane dwa konkursy: na "Najciekawsze stoisko wschodnich ziem Polski” i na "Najlepszy smak wschodnich ziem Polski”. Celem konkursów jest: popularyzowanie produktów i potraw pochodzących z trzech województw; identyfikacja i zgromadzenie wiedzy o regionalnych potrawach i produktach stanowiących dziedzictwo kulinarne trzech kuchni, w szczególności opartej na surowcach pochodzących z naszych regionów; zapoznanie szerszego grona odbiorców z produktami i potrawami charakterystycznymi dla lubelskiej, podlaskiej i podkarpackiej kuchni regionalnej; identyfikacja produktów i potraw wywodzących się z każdej z kuchni, które mogą służyć do budowy produktu turystycznego i marki regionu.
Lubelska odsłona festiwalu odbywa się w sobotę i niedzielę (4-5 września) w godzinach 10.00 - 18.00 na Placu Teatralnym przed Centrum Spotkania Kultur w Lublinie.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.