Zupa krem z gruszki i pietruszki
Skladniki:
Dwa litry wywaru: cebula, liść laurowy, ziele, marchewa, seler zwykły i naciowy, oliwa
- 4 pietruszki
- 2 gruszki
- 200 ml śmietanki 30%
- gałka muszkatołowa, pieprz ziołowy, sok z cytryny, imbir
- do podania: płatki migdałowe i natka
Zaczynamy od zrobienia wywaru warzywnego. Klasyka: dwa litry wody, liść laurowy, ziele angielskie, cebula, seler zwykły i naciowy w kawałkach, marchewka w całości, łyżka oliwy albo masła. Gotujemy przez pół godziny i wyjmujemy marchewkę, bo zupa ma mieć jasny kolor.
Potem dorzucamy cztery pokrojone dość drobno pietruszki i gotujemy kolejne pół godziny. Następnie dwie obrane i wypestkowane gruszki. Najbardziej lubię odmianę bonkreta williamsa, pasuje praktycznie do wszystkiego, ale jeśli kupicie twardą konferencję, to też będzie dobrze.
Po 10 minutach miksujemy na gładką masę. I teraz zaczyna się zabawa, czyli przyprawianie.
Nie podaję konkretnych wielkości, bo w tej zupie jest mnóstwo miejsca na improwizację, to może pójść w bardzo rozmaitych kierunkach. Uwierzcie swojej fantazji. Można dodać nieco białego wina. Można słodkiej śmietanki. Przyprawić imbirem. Chlapnąć kieliszek rumu (znaczy do zupy... znaczy do zupy też...), wcisnąć sok z cytryny albo limonki. Albo pójść w drugą stronę: wrzucić czosnek, posypać kolendrą i posiekaną świeżą chilli. Użyjcie wyobraźni, ta zupa to po prostu zachęta do kulinarnej zabawy...
Podając można posypać lekko podgrzanymi (wtedy dają więcej aromatu) płatkami migdałowymi i natką pietruszki.
Zbyszek Smółko
Więcej przepisów znajdziesz ( TUTAJ)
Zobacz również: Przepisy Czytelników
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.