reklama
reklama

Zupa jak afrodyzjak. Dobra nawet na... Popielec.

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

Zupa jak afrodyzjak. Dobra nawet na... Popielec. - Zdjęcie główne

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Kulinaria- wyższa szkoła gotowania na gazieI z gruszki i pietruszki (...) jest jak najbardziej "postna"
reklama

Zupa krem z gruszki i pietruszki 

Skladniki:

Dwa litry wywaru: cebula, liść laurowy, ziele, marchewa, seler zwykły i naciowy, oliwa
- 4 pietruszki
- 2 gruszki
- 200 ml śmietanki 30%
- gałka muszkatołowa, pieprz ziołowy, sok z cytryny, imbir
- do podania: płatki migdałowe i natka

Zaczynamy od zrobienia wywaru warzywnego. Klasyka: dwa litry wody, liść laurowy, ziele angielskie, cebula, seler zwykły i naciowy w kawałkach, marchewka w całości, łyżka oliwy albo masła. Gotujemy przez pół godziny i wyjmujemy marchewkę, bo zupa ma mieć jasny kolor.
Potem dorzucamy cztery pokrojone dość drobno pietruszki i gotujemy kolejne pół godziny. Następnie dwie obrane i wypestkowane gruszki. Najbardziej lubię odmianę bonkreta williamsa, pasuje praktycznie do wszystkiego, ale jeśli kupicie twardą konferencję, to też będzie dobrze. 
Po 10 minutach miksujemy na gładką masę. I teraz zaczyna się zabawa, czyli przyprawianie. 
Nie podaję konkretnych wielkości, bo w tej zupie jest mnóstwo miejsca na improwizację, to może pójść w bardzo rozmaitych kierunkach. Uwierzcie swojej fantazji. Można dodać nieco białego wina. Można słodkiej śmietanki. Przyprawić imbirem. Chlapnąć kieliszek rumu (znaczy do zupy... znaczy do zupy też...), wcisnąć sok z cytryny albo limonki. Albo pójść w drugą stronę: wrzucić czosnek, posypać kolendrą i posiekaną świeżą chilli. Użyjcie wyobraźni, ta zupa to po prostu zachęta do kulinarnej zabawy...
Podając można posypać lekko podgrzanymi (wtedy dają więcej aromatu) płatkami migdałowymi i natką pietruszki.  

reklama

Zbyszek Smółko

Więcej przepisów znajdziesz ( TUTAJ)

Zobacz również: Przepisy Czytelników

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama