Schab - szybko i nietypowo
Wybieramy kawałek niespecjalnie przerośnięty, wycinamy ostrym nożem błony. Sporządzamy zalewę: dwa litry wody, trzy łychy majonezu, dwa ząbki czosnku, pieprz w ziarenkach, liść laurowy, ziele angielskie, łyżeczka cukru i dwie łyżki soli. Wszystko to gotujemy razem i studzimy.
Do zimnego wywaru wkładamy mięso, szybko doprowadzamy do wrzenia. Teraz zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem 10-15 minut, w zależności od wielkości porcji mięsa. 15 minut odpowiada kawałkowi półtorakilogramowemu. Po czym wyłączamy i ponownie studzimy.
Kiedy będzie zimne znowu zagotowujemy na 10 minut. Teraz garnek z całą zawartością zawijamy w gazety, koce, piernaty oraz poduszki i odstawiamy w ciepły kąt aż ostygnie. Zejdzie nawet kilka godzin. Podawać można albo na zimno, albo na ciepło w towarzystwie jakiegoś fajnego sosu. Za każdym razem mięso będzie kruche, mięciutkie i na pewno zaskoczy biesiadników. Śmiało!
Zbyszek Smółko
Więcej przepisów znajdziesz ( TUTAJ)
Zobacz również: Przepisy Czytelników
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.