reklama
reklama

Schab - szybko i nietypowo

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

Schab - szybko i nietypowo - Zdjęcie główne

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Kulinaria- wyższa szkoła gotowania na gazieJeżeli chcemy nieco mniej się zmachać, a zaimponować ciotkom oryginalnym pomysłem, przygotujmy schab gotowany w majonezie
reklama

Schab - szybko i nietypowo

Wybieramy kawałek niespecjalnie przerośnięty, wycinamy ostrym nożem błony. Sporządzamy zalewę: dwa litry wody, trzy łychy majonezu, dwa ząbki czosnku, pieprz w ziarenkach, liść laurowy, ziele angielskie, łyżeczka cukru i dwie łyżki soli. Wszystko to gotujemy razem i studzimy. 

Do zimnego wywaru wkładamy mięso, szybko doprowadzamy do wrzenia. Teraz zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem 10-15 minut, w zależności od wielkości porcji mięsa. 15 minut odpowiada kawałkowi półtorakilogramowemu. Po czym wyłączamy i ponownie studzimy. 

Kiedy będzie zimne znowu zagotowujemy na 10 minut. Teraz garnek z całą zawartością zawijamy w gazety, koce, piernaty oraz poduszki i odstawiamy w ciepły kąt aż ostygnie. Zejdzie nawet kilka godzin. Podawać można albo na zimno, albo na ciepło w towarzystwie jakiegoś fajnego sosu. Za każdym razem mięso będzie kruche, mięciutkie i na pewno zaskoczy biesiadników. Śmiało!

reklama

 Zbyszek Smółko

Więcej przepisów znajdziesz ( TUTAJ)

Zobacz również: Przepisy Czytelników

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama