Jajko na Wielki Piątek
Najprostszą, pełnowartościową przekąską jest na pewno jajko na toście
Potrzebujemy kilku kromek pełnoziarnistego pieczywa na zakwasie, kilku ugotowanych na miękko jajek oraz - opcjonalnie - jakiejś świeżutkiej zieleniny typu szczypiorek czy kiełki rzeżuchy.
Pieczywo wkładamy na minutę do bardzo rozgrzanego piekarnika. Smażyliście kiedyś chleb nad ogniskiem? O taki właśnie efekt chodzi.
Następnie przygotowujemy jajko na miękko. Niby proste, aliści... Jajko przed włożeniem do gotującej się wody należy lekko podgrzać (można pod strumieniem ciepłej wody), aby nie pękło. Samo gotowanie trwa od niecałych 3 minut do 3 minut z kawałkiem od momentu ponownego zawrzenia wody, w zależności od wielkości jaja. Potem koniecznie natychmiast studzimy jajo w zimnej wodzie, aby nie dogotowywało się na własną rękę.
Szybko obieramy jajko i widelcem rozciskamy je na grzance. Niech żółtko wsiąka w pieczywo. Można posolić, można posypać zieleniną. Pycha!
Zbyszek Smółko
Więcej przepisów znajdziesz ( TUTAJ)
Zobacz również: Przepisy Czytelników
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.