reklama
reklama

Jajko na Wielki Piątek

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor: | Zdjęcie: pixabay.com

Jajko na Wielki Piątek - Zdjęcie główne

ilustracja | foto pixabay.com

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Kulinaria- wyższa szkoła gotowania na gazie Najprostszą, pełnowartościową przekąską jest na pewno jajko na toście
reklama

Jajko na Wielki Piątek

Najprostszą, pełnowartościową przekąską jest na pewno jajko na toście

Potrzebujemy kilku kromek pełnoziarnistego pieczywa na zakwasie, kilku ugotowanych na miękko jajek oraz - opcjonalnie - jakiejś świeżutkiej zieleniny typu szczypiorek czy kiełki rzeżuchy.

Pieczywo wkładamy na minutę do bardzo rozgrzanego piekarnika. Smażyliście kiedyś chleb nad ogniskiem? O taki właśnie efekt chodzi.

Następnie przygotowujemy jajko na miękko. Niby proste, aliści... Jajko przed włożeniem do gotującej się wody należy lekko podgrzać (można pod strumieniem ciepłej wody), aby nie pękło. Samo gotowanie trwa od niecałych 3 minut do 3 minut z kawałkiem od momentu ponownego zawrzenia wody, w zależności od wielkości jaja. Potem koniecznie natychmiast studzimy jajo w zimnej wodzie, aby nie dogotowywało się na własną rękę.

Szybko obieramy jajko i widelcem rozciskamy je na grzance. Niech żółtko wsiąka w pieczywo. Można posolić, można posypać zieleniną. Pycha!

Zbyszek Smółko

Więcej przepisów znajdziesz ( TUTAJ)

Zobacz również: Przepisy Czytelników

reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama