Ziołowy chlebek
Ciasto:
40g drożdży
3/4 szklanki ciepłego mleka
1/2 ciepłej wody
600g mąki
1 jajko
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
4 łyżki oliwy z oliwek
Masełko:
120 g masła ( moze być oliwa)
3 łyżki posiekanego koperku
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
3 łyżki posiekanej bazylii
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i dodać do masła. Następnie dodać zioła, sól i wymieszać.
Ciasto:
Drożdże rozkruszyć w misce dodać wodę, mleko, 1 łyżkę mąki, cukier wymieszać i zostawić pod przykryciem na 15 minut.
Po 15 minutach dodać mąkę z solą, wbić jajko - wymieszać i dodać oliwę z oliwek. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto cienko rozwałkować na prostokąt posmarować masłem na całej powierzchni i pociąć na 4-5 pasy. Każdy pas zwinąć w harmonijkę i ułożyć obok siebie w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na 15 minut. Po tym czasie ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 30 minut.( z archiwum Wspólnoty)
Więcej przepisów znajdziesz ( TUTAJ)
Zobacz również: Wyższa szkoła gotowania na gazie ( przepisy)
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.