TORT NALEŚNIKOWO-CZEKOLADOWY
Składniki:
Na ciasto:
2 łyżki kakao
3 jajka
20 dkg mąki
5 dkg mąki ryżowej
cukier waniliowy
1/2 litra mleka
3 łyżki oleju
Na masę:
20 dkg białej czekolady
6 łyżek słodkiej śmietanki
Wykonanie:
Podane składniki zmiksować na gładkie ciasto. Jeśli wyjdzie za gęste, dodać mleka, jeśli za rzadkie - mąki. Na teflonowej patelni, bez tłuszczu, smażyć cienkie placki. Gdyby ciasto przyklejało się do patelni, posmarować ją lekko masłem. Placki wystudzić.
Czekoladę rozpuścić w śmietance. Smarować nią zimne naleśniki (cienko!) i układać jeden na drugim. Górę tortu polać polewą czekoladową. Przed podaniem tort schłodzić.
Więcej przepisów znajdziesz ( TUTAJ)
Zobacz również: Wyższa szkoła gotowania na gazie ( przepisy)
Komentarze (0)