reklama
reklama

Tort "zakochana lama"

Opublikowano:
Autor: | Zdjęcie: ej

Tort "zakochana lama" - Zdjęcie główne

foto ej

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Kulinaria - przepisy CzytelnikówZ pysznymi malinami, do przygotowania także w zimie, z użyciem mrożonych malin. Krem "michałkowy" (przygotowujemy min 6 godzin przed wyłożeniem na tort!).
reklama

Tort "zakochana lama"

Składniki:

Biszkopt (do tortu potrzebne są dwa kolorowe biszkopty, po 3 jajka każdy):
- 3 duże jajka;
- 3/4 szkl. mąki pszennej;
- 3/4 szkl. cukru;
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia;
- płaska łyżeczka cukru waniliowego;
- Czerwony barwnik spożywczy.

Krem michałkowy:
- 500ml schłodzonej śmietanki 36%;
- 250g cukierków Michałki;
- tabliczka mlecznej czekolady;
- 250g serka Mascarpone.

Tynk "Milky-Way":
- kostka masła 80% (u mnie Lurpak);
- 100g mleka w proszku;
- 60 ml tłustego mleka (koniecznie 3,2%);
- 60g cukru;
- szczypta lub dwie krople brązowego barwnika.

Oraz:
- 25dag gotowej cukrowej masy plastycznej + czerwony barwnik;
- czekoladowy pisak cukrowy;
- słodzona herbata do nasączenia;
- maliny.

1. Przygotowujemy biszkopty: białka ubijamy. Gdy staną się sztywne, dodajemy cukry i ucieramy, aż cukier nie będzie wyczuwalny pod palcami. Dodajemy żółtka i chwilę miksujemy. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Krótko miksujemy. Na koniec jednego biszkopta dodajemy barwnik spożywczy. Mieszamy i przelewamy do małej okrągłej blachy (ok 17 cm). Pieczemy 25 minut w 175 stopniach, studzimy. Zimne biszkopty przekrawamy na pół i układamy na przemian: czerwony, biały, czerwony, biały.


2. Krem "michałkowy": śmietankę 36% podgrzewamy. Dodajemy Michałki oraz czekoladę, a następnie bardzo ostrożnie mieszamy trzepaczką do uzyskania jednolitej, czekoladowej konsystencji. Tak przygotowaną masę studzimy i chłodzimy min. 6 godzin! Nie mieszamy jej w międzyczasie.

3. Po 6 godzinach powstały krem krótko miksujemy na najniższych obrotach, do uzyskania jednolitej, zbitej masy. Dodajemy po łyżce serka Mascarpone i krótko miksujemy. Jeśli krem się zwarzył, przekładamy go do szklanego naczynia i ubijamy w kąpieli wodnej do momentu uzyskania jednolitej masy.Krem wykładamy na nasączone herbatą biszkopty, pamiętając o wyłożeniu malin na środkowym biszkopcie.

4. Tynk Milky-Way: mleko z cukrem podgrzewamy w małym rondelku. Mieszamy, aż cukier się rozpuści i masa zgęstnieje. Do ciepłej masy dodajemy mleko w proszku i mieszamy do uzyskania kremu o gęstości budyniu. Rondelek odstawiamy, aby masa przestygła. Masło ucieramy, dodajemy po łyżce masy mlecznej. Miksujemy krótko, aż powstanie gęsty krem. Masą (w tym momencie jeszcze biała) - smarujemy tort dookoła tworząc cienką warstwę i wyrównując jego powierzchnię szpatułką. Resztę kremu łączymy ze SZCZYPTĄ brązowego barwnika.

5. Gotową masę cukrową wałkujemy (możemy użyć cukru pudru, żeby masa nie przyklejała się do stolnicy i wałka), wycinamy nożem kształt "twarzy" lamy. Resztę masy cukrowej dzielimy na 2 części - jedną barwimy na ciemny-czerwony (okulary i nos), drugi na lekko-czerwony (uszy). Z użyciem foremek w kształcie serc wycinamy okulary lamy, kawałek czerwonej masy spłaszczamy tworząc nos i ozdabiamy "twarz" sklejając elementy odrobiną wody. Pisakiem rysujemy "pyszczek" lamy, całością ozdabiamy tort. Pozostały (lekko brązowy) krem wyciskamy za pomocą szprycy cukierniczej na tort, tworząc "futerko" lamy. Nad okularami kształtujemy "grzywkę".

Więcej przepisów znajdziesz  ( TUTAJ)

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)
Wczytywanie komentarzy
reklama