Pieczeń ze schabu w sosie żurawinowo-chrzanowym
Składniki:
1,5 kg schabu z tłuszczykiem
25 dag żurawiny
2 łyżki musztardy francuskiej (z gorczycą)
1 łyżka mąki
6 gałązek natki pietruszki
8 dag masła
6 dag chrzanu tartego
400 ml bulionu warzywnego
40 ml oliwy
2 łyżki majeranku
sól i pieprz
Wykonanie:
Ostrym nożem naciąć w kratkę tłuszczyk w schabie, a z drugiej strony czubkiem noża nakłuć schab i włożyć tam połowę owoców żurawiny. W miseczce wymieszać musztardę, usiekaną natkę, oliwę i drobno pokrojoną żurawinę (zostawić kilka całych żurawin na później).
Schab natrzeć solą, pieprzem i obłożyć sosem z miseczki. Piec około godziny w temperaturze 170*C.
W czasie, gdy schab się piecze, zrobić sos. Rozgrzać masło, dodać mąkę i zrobić białą zasmażkę. Rozprowadzić ją bulionem. Gdy sos zgęstnieje dodać chrzan, doprawić solą i pieprzem, wlać śmietankę i kilka całych żurawin.
Upieczony schab przełożyć na deskę. Aby był bardziej soczysty należy go pokroić, gdy lekko przestygnie. Na półmisek wlać trochę sosu, na to ułożyć plastry schabu i przybrać natką. Resztę sosu podać w sosjerce.
Pieczeń podawać z ziemniakami lub kluskami śląskimi.
Maria Chromińska
Więcej przepisów znajdziesz ( TUTAJ)
Zobacz również: Przepisy na wigilijne potrawy
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.