Lekki puszysty sernik z wiaderka
Ciasto:
3/4 kostki margaryny
4 żółtka (białka odkładamy do masy serowej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mąki pszennej tortowej
3 łyżki cukru
Masa serowa:
1 kg sera z wiaderka
3/4 szklanki oliwy z oliwek
3 budynie śmietankowe po 40 g
1,5 szklanki mleka
1 cukier waniliowy
6 żółtek (białka odkładamy)
Piana:
białka
1,5 szklanki cukru
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na ciasto miksujemy. Blaszkę smarujemy tłuszczem, nie wysypujemy bułką tartą. Wykładamy ciasto.
2. Żółtka ucieramy wraz z cukrem waniliowym, dodajemy ser, następnie budynie, oliwę i na końcu mleko, dokładnie miksujemy.
3. Piana: Białka miksujemy na sztywno z szczyptą soli, dodajemy 1,5 szklanki cukru (można dać troszkę mniej) Miksujemy do rozpuszczenia cukru.
4. Pianę dodajemy do masy serowej i dokładnie mieszamy-delikatnie. Wylewamy na ciasto.
5. Sernik pieczemy około 45-50 minut w temp 170 stopni.
Więcej przepisów znajdziesz ( TUTAJ)
Zobacz również: Wyższa szkoła gotowania na gazie ( przepisy)
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.