reklama
reklama

Krem mascarpone ponownie w roli głównej. Tym razem beza

Opublikowano:
Autor: | Zdjęcie: pixabay.com

Krem mascarpone ponownie w roli głównej. Tym razem beza - Zdjęcie główne

ilustracyjne | foto pixabay.com

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Kulinaria - przepisy CzytelnikówBezę można upiec nawet dwa dni wcześniej
reklama

Beza z kremem mascarpone

Składniki:
170 ml białek (4 białka z jajek o rozmiarze L)
250 g cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka białego octu winnego lub ryżowego

Krem:
125 g mascarpone, schłodzonego
1 łyżka cukru wanilinowego
1/2 szklanki (125 ml) długo schładzanej śmietanki kremowej 30 lub 36%, bardzo zimnej

Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 120 st. C (bez termoobiegu). Przygotować blaszkę, wyłożyć ją papierem do pieczenia i narysować na nim okrąg o średnicy 18 cm. Do misy miksera wlać białka i ubić na pianę, niekoniecznie idealnie sztywną. Stopniowo dodawać cukier, dokładnie i długo miksując po każdej dodanej łyżce. Nie zmniejszać ilości cukru, bo beza może się nie udać. Na koniec piana powinna być bardzo sztywna, gęsta i błyszcząca. Ubijać jeszcze przez około 3 minut, aby piana się ustabilizowała. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną oraz ocet i ubijać jeszcze przez 1 minutę.

Pianę wyłożyć dużymi łyżkami na narysowany na papierze okrąg. Delikatnie rozsmarować i "podnieść" szpatułką boki. Najlepiej zrobić to kilkoma sprawnymi ruchami. Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut w 120 st. C. Następnie zmniejszyć temperaturę do 100 st. i suszyć bezę przez minimum 3 godziny. Po tym czasie beza będzie chrupiąca z zewnątrz, na spodzie i po bokach. W samym środku pozostanie lekko wilgotna i piankowa. Zofia Gałązka

Więcej przepisów znajdziesz  ( TUTAJ)

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)
Wczytywanie komentarzy
reklama