reklama
reklama

Knedle z serem

Opublikowano:
Autor: | Zdjęcie: pixabay.com

Knedle z serem - Zdjęcie główne

ilustracyjne | foto pixabay.com

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Kulinaria - przepisy Czytelników Najlepiej dzień wcześniej do obiadu ugotować więcej ziemniaków
reklama

Knedle z serem

Składniki:
750 g ugotowanych ziemniaków
2/3 szklanki mąki pszennej + do podsypywania stolnicy
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
1 jajko

Nadzienie:
500 g twarogu - w miarę suchego, w kostce
16 g cukru waniliowego 
1 żółtko
5 łyżeczek cukru

Do polania:
kwaśna śmietana z cukrem i cynamonem do podania

Sposób przygotowania:
Ziemniaki ugotować dzień wcześniej, ostudzić. Następnego dnia przecisnąć przez praską. Do ziemniaków stopniowo dodawać mąkę i roztrzepane jajko, aż do wyrobienia gładkiego ciasta. Ciasto może się lekko kleić i nie należy wsypywać do niego dużo więcej mąki. Twaróg rozgnieść widelcem, dodać żółtko, cukier i cukier waniliowy. Dokładnie wymieszać. Z ciasta odrywać spore kawałki. Rozpłaszczać dłonią na stolnicy podsypanej mąką i na środek nakładać dużo nadzienia - 1,5-2 łyżeczki. Wziąć "placek" na rękę, skleić brzegi ciasta i delikatnie rolować knedle na dłoni, formując kule. Wodę zagotować z solą. Wrzucać knedle na wrzątek, lekko zmniejszyć ogień i gotować przez 3-4 minuty. Podawać z kwaśną śmietaną wymieszaną z cukrem i z cynamonem.

Więcej przepisów znajdziesz  ( TUTAJ)

 

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama