Knedle z serem
Składniki:
750 g ugotowanych ziemniaków
2/3 szklanki mąki pszennej + do podsypywania stolnicy
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
1 jajko
Nadzienie:
500 g twarogu - w miarę suchego, w kostce
16 g cukru waniliowego
1 żółtko
5 łyżeczek cukru
Do polania:
kwaśna śmietana z cukrem i cynamonem do podania
Sposób przygotowania:
Ziemniaki ugotować dzień wcześniej, ostudzić. Następnego dnia przecisnąć przez praską. Do ziemniaków stopniowo dodawać mąkę i roztrzepane jajko, aż do wyrobienia gładkiego ciasta. Ciasto może się lekko kleić i nie należy wsypywać do niego dużo więcej mąki. Twaróg rozgnieść widelcem, dodać żółtko, cukier i cukier waniliowy. Dokładnie wymieszać. Z ciasta odrywać spore kawałki. Rozpłaszczać dłonią na stolnicy podsypanej mąką i na środek nakładać dużo nadzienia - 1,5-2 łyżeczki. Wziąć "placek" na rękę, skleić brzegi ciasta i delikatnie rolować knedle na dłoni, formując kule. Wodę zagotować z solą. Wrzucać knedle na wrzątek, lekko zmniejszyć ogień i gotować przez 3-4 minuty. Podawać z kwaśną śmietaną wymieszaną z cukrem i z cynamonem.
Więcej przepisów znajdziesz ( TUTAJ)
Zobacz również: Wyższa szkoła gotowania na gazie ( przepisy)
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.