reklama
reklama

Kluski śląskie z sosem kurkowym

Opublikowano:
Autor: | Zdjęcie: pixabay.com

Kluski śląskie z sosem kurkowym - Zdjęcie główne

ilustracyjne | foto pixabay.com

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Kulinaria - przepisy Czytelników Sezon na grzyby dobiega końca, ale kurki jeszcze można dostać w marketach
reklama

Kluski śląskie z sosem kurkowym


Kluski śląskie

Składniki:
1 kg ziemniaków - ugotowanych i przeciśniętych przez praskę
250 g mąki ziemniaczanej
1 jajko
szczypta soli

Sposób przygotowania:

Ziemniaki przełożyć do miski, podzielić na 4 części. Wyłożyć jedną, a w jej miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Dodać jajko i sól, ugniatać na gładkie ciasto. Formować kulki, "ozdobić" je dziurką i gotować w osolonym wrzątku ok. 2 minut od momentu wypłynięcia.

 

Sos kurkowy - składniki:

1 kg kurek
1 cebula
200 ml śmietany 18%
2 łyżki masła

Sposób przygotowania:

Kurki dokładnie opłukać w wodzie, namoczyć je w roztworze gorącej wody z 2 łyżkami soli, by wypłukać z nich cały piasek. Podzielić grzyby na 3 części. Dwie z nich podsmażyć osobno na maśle: 1 porcję mocniej, drugą al dente. Wymieszać je ze sobą, dodać surową część grzybów i posiekaną, podsmażyć cebulę. Gotować w sosie powstałym ze smażenia z dodatkiem śmietany. ( z archiwum Wspólnoty)

Więcej przepisów znajdziesz  ( TUTAJ)

 

 

reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama