Kluski śląskie z sosem kurkowym
Kluski śląskie
Składniki:
1 kg ziemniaków - ugotowanych i przeciśniętych przez praskę
250 g mąki ziemniaczanej
1 jajko
szczypta soli
Sposób przygotowania:
Ziemniaki przełożyć do miski, podzielić na 4 części. Wyłożyć jedną, a w jej miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Dodać jajko i sól, ugniatać na gładkie ciasto. Formować kulki, "ozdobić" je dziurką i gotować w osolonym wrzątku ok. 2 minut od momentu wypłynięcia.
Sos kurkowy - składniki:
1 kg kurek
1 cebula
200 ml śmietany 18%
2 łyżki masła
Sposób przygotowania:
Kurki dokładnie opłukać w wodzie, namoczyć je w roztworze gorącej wody z 2 łyżkami soli, by wypłukać z nich cały piasek. Podzielić grzyby na 3 części. Dwie z nich podsmażyć osobno na maśle: 1 porcję mocniej, drugą al dente. Wymieszać je ze sobą, dodać surową część grzybów i posiekaną, podsmażyć cebulę. Gotować w sosie powstałym ze smażenia z dodatkiem śmietany. ( z archiwum Wspólnoty)
Więcej przepisów znajdziesz ( TUTAJ)
Zobacz również: Wyższa szkoła gotowania na gazie ( przepisy)
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.