reklama
reklama

Ciasto z nutellą i pijaną śliwką

Opublikowano:
Autor: | Zdjęcie: z archiwum Wspólnoty

Ciasto z nutellą i pijaną śliwką - Zdjęcie główne

foto z archiwum Wspólnoty

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Kulinaria - przepisy CzytelnikówCiasto najlepiej przygotować dzień wcześniej i wstawić do lodówki.
reklama

Ciasto z nutellą i pijaną śliwką


Składniki:

kostka margaryny
jajka - 4 szt
sól - 1 szczypta
cukier - 3/4 szkl.
mąka ziemniaczana - 1/4 szkl.
mąka pszenna - 1/2 szkl.
kakao - 3 łyżki
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
olej - 1 łyżka
śliwki suszone bez pestek - 30 dkg
wódka - 3/4 szkl.
nutella - 6 łyżek
śmietana 30% - 600 ml
cukier puder - 4 łyżki
żelatyna - 4 łyżeczki
mleczna czekolada - pół tabliczki

Wykonanie:

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać cukier, następnie po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie połączyć z pianą. Wylać ciasto do formy (24x34cm) i piec 20 minut w temperaturze 170 stopni. Śliwki zalać wódką i dolać 1/3 szklanki przegotowanej wody (najlepiej zostawić na noc). Śliwki odsączyć na sitku, resztą soku nasączyć biszkopt.

Pokroić śliwki w kosteczkę. Miękką margarynę utrzeć na puch, dodać nutellę i śliwki. Krem wyłożyć na nasączony biszkopt. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać żelatynę rozpuszczoną 1/3 szklanki gorącej wody. Masę śmietanową wyłożyć na krem i posypać startą czekoladą.

Więcej przepisów znajdziesz  ( TUTAJ)

 

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)
Wczytywanie komentarzy
reklama