Ciasto z nutellą i pijaną śliwką
Składniki:
kostka margaryny
jajka - 4 szt
sól - 1 szczypta
cukier - 3/4 szkl.
mąka ziemniaczana - 1/4 szkl.
mąka pszenna - 1/2 szkl.
kakao - 3 łyżki
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
olej - 1 łyżka
śliwki suszone bez pestek - 30 dkg
wódka - 3/4 szkl.
nutella - 6 łyżek
śmietana 30% - 600 ml
cukier puder - 4 łyżki
żelatyna - 4 łyżeczki
mleczna czekolada - pół tabliczki
Wykonanie:
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać cukier, następnie po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie połączyć z pianą. Wylać ciasto do formy (24x34cm) i piec 20 minut w temperaturze 170 stopni. Śliwki zalać wódką i dolać 1/3 szklanki przegotowanej wody (najlepiej zostawić na noc). Śliwki odsączyć na sitku, resztą soku nasączyć biszkopt.
Pokroić śliwki w kosteczkę. Miękką margarynę utrzeć na puch, dodać nutellę i śliwki. Krem wyłożyć na nasączony biszkopt. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać żelatynę rozpuszczoną 1/3 szklanki gorącej wody. Masę śmietanową wyłożyć na krem i posypać startą czekoladą.
Więcej przepisów znajdziesz ( TUTAJ)
Zobacz również: Wyższa szkoła gotowania na gazie ( przepisy)
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.