Reklama

Reklama

Pierogi, ciasta i nalewki od gospodyń. Było co wrzucić na ząb podczas Dożynek Województwa Lubelskiego

Opublikowano: Ostatnia modyfikacja:
Autor:

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:

Przeczytaj również:

Z Lublina Koła gospodyń wiejskich zadbały o to, by goście odwiedzający wojewódzkie dożynki w Radawcu nie wyszli z imprezy z pustymi żołądkami.

Reklama

Radawiec w gminie Konopnica (pow. lubelski) w niedzielę, 11 września, gościł tegoroczne lubelskie Dożynki Wojewódzkie. Pogoda nie dopisała - lał deszcz, było dosyć zimno. Ci, którzy jednak zdecydowali się wziąć udział w wojewódzkim święcie plonu, z pewnością jednak nie żałowali.

O zaplecze gastronomiczne zadbały m.in. koła gospodyń wiejskich przede wszystkim z będącego gospodarzem imprezy powiatu lubelskiego. Swoje stoiska wystawiły też gospodynie z innych powiatów, np. Hutowianki z gminy Baranów w powiecie puławskim.

Pierogi i krokiety, różne rodzaju zup czy kultowy chleb ze smalcem i ogórkiem kiszonym. Do tego pyszne ciasta i coś na rozgrzanie: kawa i herbata, a do tego nalewki. Wszystko oczywiście własnej roboty.

Dożynki rozpoczął tradycyjny korowód, w którym delegacje z całego regionu zaprezentowały wieńce. Potem uroczystą mszę odprawił arcybiskup Stanisław Budzik.

Gwiazdy muzyczne tegorocznych wojewódzkich dożynek to: Cookies Band, Dejw, Dawid Kwiatkowski i Wilki.

 

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy