Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich w związku z przypadającym 11 lutego "tłustym czwartkiem”, ogłasza konkurs pn. "Domowe pączki i faworki”. Zadanie polega na nadesłaniu sprawdzonego, domowego przepisu na pączki lub faworki ze zdjęciem produktu. Przepis powinien być opisany według domowej receptury przygotowania pączków i faworków wraz ze wskazaniem listy składników i szczegółowego opisu jego wykonania. Konkurs ma służyć promocji dziedzictwa kulturowego, z podkreśleniem tradycji obchodów "tłustego czwartku”. Ma na celu zachęcenie mieszkańców Lubelskiego do kultywowania i upowszechniania tradycji wyrabiania pączków i faworków oraz aktywizację mieszkańców obszarów wiejskich.
- Lubelska kuchnia kryje w sobie wiele tajemnic związanych z tradycją przygotowywania regionalnych potraw. Nadal jeszcze wiele w tej kwestii jest do odkrycia, dlatego zachęcam do podzielenia się swoimi przepisami na domowe pączki i faworki - mówi Zdzisław Szwed z Zarządu Województwa Lubelskiego.
W konkursie mogą wziąć udział osoby, które: mieszkają na obszarze wiejskim w województwie lubelskim, są pełnoletnie, nadeślą sprawdzony, domowy przepis na pączki lub faworki wraz z fotografią produktu i dołączą do przepisu pełną dokumentacją, zgodną z regulaminem konkursu. Prace mogą być zgłaszane indywidualnie lub zespołowo. Zgłoszenia należy przesyłać za pośrednictwem poczty elektronicznej z dopiskiem: "Domowe pączki i faworki” na adres e-mailowy: konkursy@lubelskie.pl. Zgłoszenia będą przyjmowane od 5 do 9 lutego.
Dla pierwszych zgłoszonych 30. przepisów zostaną przyznane nagrody w postaci 30. zestawów gadżetów promocyjnych województwa lubelskiego. Wyniki zostaną ogłoszone do 12 lutego na stronie internetowej www.lubelskie.pl i na stronie portalu społecznościowego Facebook "Lubelskie Rolnictwo”.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.