Konkurs jest kontynuacją „Kobiety Przedsiębiorczej”, która wcześniej odbywała się pod nazwą „Kobieta Gospodarna Wyjątkowa” i jest to już VI jego edycja.
W tym roku motyw przewodni wydarzenia to efektywne i ekologiczne wykorzystanie składników potraw w kuchni. Konkurs skierowany jest do Kół Gospodyń Wiejskich oraz Stowarzyszeń.
Uczestnicy mogą zgłaszać do 3 prac konkursowych w każdej z kategorii:
„Zamknięte w słoiku” – w tej kategorii oceniane będą przetwory,
„Danie mięsne”.
Finał konkursu będzie poprzedzony czterema półfinałami:
9 marca 2024 w Hotelu Drob w Urszulinie dla powiatów chełmskiego, krasnostawskiego i biłgorajskiego,
10 marca 2024 w Hotelu Marina w Nieliszu dla powiatów biłgorajskiego, hrubieszowskiego, janowskiego, tomaszowskiego, zamojskiego,
16 marca 2024 w Dworku Helena w Porosiukach dla powiatów bialskiego, łukowskiego, parczewskiego i radzyńskiego,
17 marca 2024 w Rezydencji w Szczerym Polu w Bystrzycy Nowej dla powiatów kraśnickiego, lubartowskiego, lubelskiego, łęczyńskiego, opolskiego, puławskiego, ryckiego, świdnickiego.
Podczas wymienionych półfinałów przewidziane są pokazy „Eko spiżarnia, czyli natura zamknięta w słoikach – warsztaty z Katarzyną Gubałą”. Wybierzemy się w kulinarną podróż do spiżarni pełnej naturalnych, ekologicznych przetworów.
Ekspertka kulinarna z „Pytania na śniadanie” zaprezentuje metody zamykania jedzenia w słoikach, przetwory, które dodadzą nam zdrowia oraz wyjaśni, kiedy warto po nie sięgać.
Termin przesyłania zgłoszeń upływa 26 lutego.
Komentarze (0)