reklama

Wystartuj w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”!

Opublikowano:
Autor: | Zdjęcie: Lubelskie.pl

Wystartuj w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”! - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

WiadomościWytwórców tradycyjnej żywności z terenu województwa lubelskiego (w tym koła gospodyń wiejskich, restauratorów i gospodarstwa agroturystyczne) zapraszamy do uczestnictwa w lubelskim etapie ogólnopolskiego konkursu ?Nasze Kulinarne Dziedzictwo ? Smaki Regionów? (NKD), którego finał odbędzie się 3 sierpnia (w sobotę) 2019 r. w Zamościu.

To już 19 edycja sztandarowej imprezy kulinarnej, która na stałe wpisała się w kalendarz wydarzeń promocyjnych naszego województwa. Urząd Marszałkowski realizuje ją wspólnie z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego. W tym roku do współorganizacji wielkiego finału konkursu (połączonego z kiermaszem i degustacjami) zaprosiliśmy Urząd Miejski w Zamościu. To właśnie w tym pięknym, renesansowym mieście odbędzie się kulinarna uczta lubelskich specjałów.

Przypomnijmy, że głównym celem NKD jest zgromadzenie wiedzy o oryginalnych regionalnych specjałach, stanowiących dziedzictwo kulinarne regionu, które są wytwarzane:

  • przez lokalnych wytwórców (także firmy gastronomiczne, KGW i gospodarstwa agroturystyczne),
  • z wykorzystaniem tradycyjnych technologii,
  • w oparciu o miejscowe zasoby surowców.
To dla wytwórców doskonała okazja do promocji i sprzedaży swoich produktów.  

Konkurs będzie przebiegał – jak co roku – w dwóch kategoriach:

  • najlepszy lokalny i tradycyjny produkt żywnościowy,
  • najlepsza regionalna i tradycyjna potrawa kuchni polskiej reprezentowana w ofercie placówek gastronomicznych wykorzystujących lokalne i tradycyjne produkty żywnościowe.
Udział w konkursie jest bezpłatny. Aby wziąć w nim udział, należy:

  • zgłosić specjał, który stanie w konkursowe szranki – na formularzu, który udostępniamy poniżej (do 17 lipca),
  • przygotować i przedłożyć go komisji konkursowej podczas zamojskiego finału konkursu (3 sierpnia).
Dla zwycięzców przewidziane są cenne nagrody rzeczowe, wyróżnienia i dyplomy. Dodatkowo laureaci wyłonieni w finale regionalnym będą mogli ubiegać się o statuetkę „Perły 2019”, która zostanie wręczona podczas ogólnopolskiego finału konkursu połączonego z prezentacją produktów i regionów.

Osobą do kontaktu w sprawie konkursu jest kierownik Oddziału Rolnictwa i Żywności w Departamencie Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich UMWL, p. Rafał Serej – nr tel. (81) 44 16 538, e-mail: rafal.serej@lubelskie.pl.

Na Państwa zgłoszenia czekamy do 17 lipca br.



Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE