Podczas rozmowy kierownik Zakładu Chorób Świń PIW w Puławach poinformował o przypadkach występowania afrykańskiego pomoru świń w Polsce oraz przedstawił stan obecny na obszarze województwa lubelskiego, gdzie do tej pory nie stwierdzono tej choroby w hodowlach trzody chlewnej.
Podkreślił, że cały czas monitorowana jest sytuacja i w razie zaistnienia zagrożenia odpowiednie służby sanitarno-weterynaryjne podejmą działania w celu zwalczania ogniska choroby i przeciwdziałania rozprzestrzenianiu się wirusa ASF.
Lekarz weterynarii zaznaczył, że na bieżąco kontrolowany jest stan zdrowia zwierząt lokalnych hodowli. Przypomniał o procedurach i zasadach postępowania w razie przedostania się wirusa ASF do gospodarstw oraz o konieczności stosowania bioasekuracji, czyli o metodach zapobiegania i zwalczania tej zakaźnej choroby. Zwrócił uwagę na bezwzględne przestrzeganie zaleceń służb weterynaryjnych.
Wicewojewoda zapewnił o gotowości współpracy i udzielania wsparcia ze strony Lubelskiego Urzędu Wojewódzkiego w Lublinie oraz poprosił o przekazywanie na bieżąco wszystkich informacji o sytuacjach niepokojących, które zaistnieją w województwie lubelskim w związku z tą chorobą.
***
Afrykański pomór świń (African swine fever, ASF) jest zakaźną, przeważnie wolno szerzącą się, chorobą wirusową świń domowych i dzikich, w tym dzików. Czynnik etiologiczny ASF, tj. wirus afrykańskiego pomoru świń (ASFV) nie występuje u innych gatunków zwierząt udomowionych i dzikich z wyjątkiem niektórych gatunków owadów tj. kleszczy. Choroba nie zagraża zdrowiu i życiu człowieka.
Zasady zapobiegania i zwalczania ASF w gospodarstwach:
- ogrodzenie terenu gospodarstwa,
- zabezpieczenie budynków inwentarskich przed dostępem zwierząt z zewnątrz,
- wyłożenie mat dezynfekcyjnych i utrzymanie ich w stanie umożliwiającym skuteczne działanie środka dezynfekcyjnego,
- oznakowanie pomieszczeń inwentarskich informacją: „Osobom nieupoważnionym wstęp wzbroniony”,
- stosowanie odzieży ochronnej,
- przeprowadzanie okresowych zabiegów dezynfekcji, dezynsekcji i deratyzacji,
- zakaz obsługi świń przez osoby biorące udział w polowaniach przez 72 godziny po polowaniu,
- maksymalne ograniczenie dostępu do chlewni osób z zewnątrz,
- przestrzegani zakazu karmienia świń odpadkami żywnościowymi.