reklama

Niedziela Palmowa w Lublinie

Opublikowano:
Autor: | Zdjęcie: Monika Blandyna Lewkowicz

Niedziela Palmowa w Lublinie  - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

WiadomościLublinianie świętowali Niedzielę Palmową. Ulicami miasta ruszyła procesja z palmami, w skansenie odbyły się warsztaty zdobienia pisanek, a na Placu Zamkowym trwał ostatni dzień kiermaszu wielkanocnego.

Niedziela Palmowa to najważniejszy okres w liturgii chrześcijańskiej – od niej rozpoczyna się Wielki Tydzień. Na pamiątkę przybycia Jezusa do Jerozolimy wierni święcą palmy i ruszają z nimi w procesje.

Uroczyste obchody Niedzieli Palmowej odbyły się w ramach XXXIII Światowych Dni Młodzieży Archidiecezji Lubelskiej. Rozpoczęły się one o godzinie 12.30 od spotkania z zespołem Full Power Spirit. Następnie zebrani ruszyli w precesję, której trasa prowadziła z KUL-u do Archikatedry Lubelskiej. Punktem Kulminacyjnym była msza święta pod przewodnictwem Metropolity Lubelskiego Arcybiskupa Stanisława Budzika. Uczestnicy procesji nieśli tradycyjne palmy, wykonane z suszonych roślin, ale także prawdziwe liście palmowe.

Świętowanie Niedzieli Palmowej odbyło się także w Muzeum Wsi Lubelskiej. Oprócz uroczystej mszy świętej z poświęceniem palm, w zabytkowym kościele z Matczyna, odbyły się warsztaty zdobienia pisanek. Można było także obejrzeć świąteczny wystrój chałup z Żukowa i Bukowej oraz plebanii z Żeszczynki. Na rynku muzealnego miasteczka czekali dostawcy z produktami regionalnymi. 
   


Niedziela Palmowa to także ostatni dzień tegorocznego kiermaszu wielkanocnego, organizowanego przez Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego. Na Placu Zamkowym czekało na nas około 40 wystawców. Był to prawdziwy raj dla smakoszy. Mogli oni wybierać z szerokiego wachlarzu produktów tradycyjnych i regionalnych. Na fanów rękodzieła czekały do nabycia witraże, obrusy, kartki świąteczne czy stroiki.

O godz. 14.00 wicemarszałek Grzegorz Kapusta wspólnie z mieszkańcami Lublina ugotował aromatyczny barszcz biały. Zupa była przygotowana zgodnie z tradycyjną recepturą. Uczestnicy kiermaszu przez cały dzień mogli częstować się darmową porcją barszczu bądź cebularzami.

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE