Środowisko producentów tychże roślin podejmuje próby integracji poprzez m.in. organizowanie wspólnych imprez plenerowych, na których każdy może zapoznać się z osiągnięciami lubelskiego zielarstwa oraz z walorami uprawianych u nas ziół. Słynące z takich upraw gminy, przy wsparciu marszałka Sławomira Sosnowskiego, spotykają się na Lubelskim Święcie Ziół „Na Zielarskim Szlaku". Pierwsze odbyło się rok temu w Fajsławicach, drugie - 31 lipca br. w Sosnówce.
Prezentacjom gmin towarzyszyły wykłady o leczniczych właściwościach poszczególnych roślin, degustacje potraw i napojów sporządzonych na bazie lub z wykorzystaniem ziół, koncerty muzyki ludowej. Wyróżniający się rolnicy z gminy Sosnówka: Witold Doroszuk, Krzysztof Prudaczuk i Tomasz Kowalczuk uhonorowani zostali medalami „Zasłużony dla rolnictwa", które wręczyli wicewojewoda lubelski Robert Gmitruczuk i z-ca dyrektora Departamentu Rolnictwa i Środowiska Katarzyna Kremeś.
Podczas święta ogłoszono i rozstrzygnięto konkursy
kulinarne.
W kategorii dań mięsnych zwyciężyła karkówka z ziołami Gminnego Koła Aktywnych
Kobiet z Fajsławic, w kategorii dań bezmięsnych - pasztet z cukinii z ziołami
Koła Gospodyń Wiejskich „Marysieńki" z Pilaszkowic, najlepszym deserem
okazał się tort pokrzywowy autorstwa Dominiki Pych i Rafała Winniczuka z
Rozwadówki, a w grupie nalewek - owoce leśne Tadeusza Wikiry z Rybczewic.
Tegoroczne Lubelskie Święto Ziół podzielono na dwie części. Pierwsza miała miejsce w Sosnówce, druga odbędzie się 21 sierpnia w Abramowie.