Proces fermentacji warzyw i owoców daje ogromne możliwości, jeśli chodzi o zdrowe odżywianie. W łatwy sposób możemy przygotować produkty roślinne ze smacznym i zdrowym efektem, przedłużając ich przydatność. Nieco na temat dzisiejszych warsztatów opowiedziała Agata Kornacka-założycielka bloga „Czas na zielone”, która była prowadzącą tych niezwykle ciekawych zajęć.
Zajmuje się prowadzeniem zajęć dotyczących zdrowego odżywiania. We współpracy z Mostem Kultury prowadzę warsztaty w lipcu i sierpniu dotyczące tego tematu. Różnego rodzaju zagadnienia. Dzisiaj mamy warsztat kiszonkowy. Rozmawiamy o tym, jak prawidłowo kisić, dlaczego jest to ważne i jak wpływa to na nasze zdrowie. Mamy zajęcia teoretyczno-praktyczne. W części praktycznej każdy przygotowuje swoją kiszonkę, którą zabierze do domu i będzie mógł cieszyć się jej smakiem. Frekwencja jest bardzo zadowalająca, a nawet wskazująca na to, że może warto powtarzać te tematy. Obecnie jesteśmy w takiej sytuacji, że mamy problem z tym, co jest dostępne w sklepie i szukamy rozwiązań, by przygotować coś samemu. Właśnie kiszonki są jednym ze sposobów, jak w naturalny sposób się odżywiać. W obecnym sezonie mamy dostępną dużą ilość warzyw i warto dlatego korzystać z tego i wydłużyć ich przydatność do spożycia.
Jeśli ktoś przegapił dzisiejsze wydarzenie, mamy dla Państwa wspaniałą wiadomość. Za tydzień 20 lipca będzie możliwość uczestniczenia w kolejnych warsztatach, tym razem dotyczących roślinnych past kanapkowych. Wstęp jest oczywiście bezpłatny.