Reklama

Reklama

Lublin: we wtorek międzynarodowa konferencja "Dziedzictwo Kulturalne od Kuchni w Lublinie”

Opublikowano: Ostatnia modyfikacja:
Autor: | Zdjęcie: Pixabay - zdjęcie ilustracyjne

Lublin: we wtorek międzynarodowa konferencja "Dziedzictwo Kulturalne od Kuchni w Lublinie” - Zdjęcie główne

Restauracja na Starym Mieście w Lublinie | foto Pixabay - zdjęcie ilustracyjne

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:

Przeczytaj również:

Wiadomości Miasto Lublin i ukraińskie Miasto Równe podpiszą porozumienie o współpracy w zakresie wspólnego promowania dziedzictwa kulinarnego i kulinarnych marek turystycznych. To jeden z punktów programu konferencji "Dziedzictwo Kulturalne od Kuchni w Lublinie”.

Reklama

Odbudowa po lockdownie

W trakcie międzynarodowej konferencji "Dziedzictwo Kulturalne od Kuchni w Lublinie” zostanie m.in. podpisane porozumienie o współpracy w zakresie wspólnego promowania dziedzictwa kulinarnego. To jeden z punktów transgranicznego projektu realizowanego przez Miasto Lublin z miastem partnerskim Równe w Ukrainie.

- Współpraca bliskich geograficznie i kulturowo regionów to wspaniała okazja dla wymiany doświadczeń i podnoszenia świadomości w zakresie niematerialnego dziedzictwa. Mamy jednak świadomość, że realizacja projektu przypadła na bardzo trudny czas dla całej gospodarki, a zwłaszcza branży gastronomicznej, która najmocniej odczuła skutki lockdownu. Tym bardziej więc podjęte w ramach projektu działania związane z tworzeniem strategii rozwoju kulinarnej marki turystycznej Lublina mogą realnie wesprzeć odbudowę rynku i jego rozwój. Odkrywanie dziedzictwa kulinarnego to nowoczesny sposób na poznawanie miejsca i doświadczanie go poprzez lokalne smaki w wydaniu lokalnych restauratorów - mówi Beata Stepaniuk-Kuśmierzak, zastępca prezydenta Miasta Lublin ds. kultury, sportu i partycypacji.

Wykorzystanie dziedzictwa kulinarnego Lublina będzie opierać się na trzech filarach: Lublin jako stolica ekologicznego regionu o bogatym dziedzictwie kulinarnym i zasobach naturalnych; zrównoważony rozwój w branży turystycznej i kulinarnej; kształcenie ambasadorów marki kulinarnej i marki "Lublin – Miasto Inspiracji”.

Konferencja odbędzie we wtorek (29 czerwca) w Centrum Spotkania Kultur w godz. od 10.00 do 16.00. Będzie można wysłuchać wystąpień o lubelskim dziedzictwie kulinarnym i strategii jego promocji, poznać kulinarne marki Lublina i Równego oraz nowoczesne trendy kulinarne. Wydarzenie będzie okazją do zaprezentowania 10 laureatów VI edycji Programu Miejsca Inspiracji, dedykowanego branży kulinarnej pod nazwą "Kuchnia Inspiracji” – uczestnikom zostaną wręczone okolicznościowe dyplomy, a same restauracje zaprezentują menu degustacyjne.

Program konferencji

10.00 - Welcome desk, rejestracja uczestników (foyer Sali Kinowej, poziom -1)

10.30 - Powitanie gości przez przedstawicieli Urzędu Miasta Lublin i Miasta Równe

Krzysztof Stanowski – dyrektor Biura – Centrum Współpracy Międzynarodowej Urzędu Miasta Lublin

Igor Krechkevych – zastępca Mera Równego ds. działalności organów wykonawczych Rady Miasta

Sergii  Gemberg  – zastępca przewodniczącego Państwowej Administracji Obwodowej w Równym

Podpisanie porozumienia o współpracy między miastami w zakresie wspólnego promowania dziedzictwa kulinarnego i kulinarnych marek turystycznych Lublina i Równego.

10.50 - Strategia rozwoju marki kulinarnej Lublina

Marcin Kęćko – dyrektor Biura Rozwoju Turystyki Urzędu Miasta Lublin

11.10 - Strategia rozwoju marki kulinarnej Równego

Nataliia Lozovska – kierowniczka Departamentu Kultury i Turystyki Komitetu Wykonawczego Rady Miasta Równe

11.30 - Nowoczesne trendy kulinarne w duchu zrównoważonego rozwoju

Sylwia Stachyra – zwyciężczyni Top Chef, prowadzi restaurację EGO w hotelu Alter w Lublinie

12.00 - Lunch przygotowany przez Miejsca Inspiracji

13.00 - Dziedzictwo kulinarne Lubelszczyzny – kuchnia chłopska

dr hab. Mariola Tymochowicz – etnolożka i kulturoznawca w Instytucie Nauk o Kulturze UMCS w Lublinie 

13.25 - Komunikacja oparta na autentyczności i dziedzictwie kulturowym

Arkadiusz Mikrut – właściciel marki "Co ludzie powiedzą”

13.45 - Najważniejsze działania podjęte w Równem w Ukrainie, w ramach projektu Dziedzictwo kulturalne od kuchni

Olena Khmelnyk – prezeska Zarządu NGO Agencja Zrównoważonego Rozwoju Miasta

14.00 - Prezentacja Uczestników VI edycji Programu Kuchnia Inspiracji, wręczenie dyplomów przedstawicielom i przedstawicielkom Miejsc Inspiracji

15.00 - Kuchnia wschodnia

Kamil Kotarski – chef, trener, ekspert kulinarny

Wystąpienie połączone z pokazem kulinarnym kuchni ukraińskiej na zielonych tarasach CSK

Gościnnie w warsztatach kulinarnych weźmie udział Olena Khmelnyk

15.30 - Wizyta w Miejskiej Pasiecie Artystycznej.

16.00 - Zakończenie wydarzenia.

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy