Odbudowa po lockdownie
W trakcie międzynarodowej konferencji "Dziedzictwo Kulturalne od Kuchni w Lublinie” zostanie m.in. podpisane porozumienie o współpracy w zakresie wspólnego promowania dziedzictwa kulinarnego. To jeden z punktów transgranicznego projektu realizowanego przez Miasto Lublin z miastem partnerskim Równe w Ukrainie.
- Współpraca bliskich geograficznie i kulturowo regionów to wspaniała okazja dla wymiany doświadczeń i podnoszenia świadomości w zakresie niematerialnego dziedzictwa. Mamy jednak świadomość, że realizacja projektu przypadła na bardzo trudny czas dla całej gospodarki, a zwłaszcza branży gastronomicznej, która najmocniej odczuła skutki lockdownu. Tym bardziej więc podjęte w ramach projektu działania związane z tworzeniem strategii rozwoju kulinarnej marki turystycznej Lublina mogą realnie wesprzeć odbudowę rynku i jego rozwój. Odkrywanie dziedzictwa kulinarnego to nowoczesny sposób na poznawanie miejsca i doświadczanie go poprzez lokalne smaki w wydaniu lokalnych restauratorów - mówi Beata Stepaniuk-Kuśmierzak, zastępca prezydenta Miasta Lublin ds. kultury, sportu i partycypacji.
Wykorzystanie dziedzictwa kulinarnego Lublina będzie opierać się na trzech filarach: Lublin jako stolica ekologicznego regionu o bogatym dziedzictwie kulinarnym i zasobach naturalnych; zrównoważony rozwój w branży turystycznej i kulinarnej; kształcenie ambasadorów marki kulinarnej i marki "Lublin – Miasto Inspiracji”.
Konferencja odbędzie we wtorek (29 czerwca) w Centrum Spotkania Kultur w godz. od 10.00 do 16.00. Będzie można wysłuchać wystąpień o lubelskim dziedzictwie kulinarnym i strategii jego promocji, poznać kulinarne marki Lublina i Równego oraz nowoczesne trendy kulinarne. Wydarzenie będzie okazją do zaprezentowania 10 laureatów VI edycji Programu Miejsca Inspiracji, dedykowanego branży kulinarnej pod nazwą "Kuchnia Inspiracji” – uczestnikom zostaną wręczone okolicznościowe dyplomy, a same restauracje zaprezentują menu degustacyjne.
Program konferencji
10.00 - Welcome desk, rejestracja uczestników (foyer Sali Kinowej, poziom -1)
10.30 - Powitanie gości przez przedstawicieli Urzędu Miasta Lublin i Miasta Równe
Krzysztof Stanowski – dyrektor Biura – Centrum Współpracy Międzynarodowej Urzędu Miasta Lublin
Igor Krechkevych – zastępca Mera Równego ds. działalności organów wykonawczych Rady Miasta
Sergii Gemberg – zastępca przewodniczącego Państwowej Administracji Obwodowej w Równym
Podpisanie porozumienia o współpracy między miastami w zakresie wspólnego promowania dziedzictwa kulinarnego i kulinarnych marek turystycznych Lublina i Równego.
10.50 - Strategia rozwoju marki kulinarnej Lublina
Marcin Kęćko – dyrektor Biura Rozwoju Turystyki Urzędu Miasta Lublin
11.10 - Strategia rozwoju marki kulinarnej Równego
Nataliia Lozovska – kierowniczka Departamentu Kultury i Turystyki Komitetu Wykonawczego Rady Miasta Równe
11.30 - Nowoczesne trendy kulinarne w duchu zrównoważonego rozwoju
Sylwia Stachyra – zwyciężczyni Top Chef, prowadzi restaurację EGO w hotelu Alter w Lublinie
12.00 - Lunch przygotowany przez Miejsca Inspiracji
13.00 - Dziedzictwo kulinarne Lubelszczyzny – kuchnia chłopska
dr hab. Mariola Tymochowicz – etnolożka i kulturoznawca w Instytucie Nauk o Kulturze UMCS w Lublinie
13.25 - Komunikacja oparta na autentyczności i dziedzictwie kulturowym
Arkadiusz Mikrut – właściciel marki "Co ludzie powiedzą”
13.45 - Najważniejsze działania podjęte w Równem w Ukrainie, w ramach projektu Dziedzictwo kulturalne od kuchni
Olena Khmelnyk – prezeska Zarządu NGO Agencja Zrównoważonego Rozwoju Miasta
14.00 - Prezentacja Uczestników VI edycji Programu Kuchnia Inspiracji, wręczenie dyplomów przedstawicielom i przedstawicielkom Miejsc Inspiracji
15.00 - Kuchnia wschodnia
Kamil Kotarski – chef, trener, ekspert kulinarny
Wystąpienie połączone z pokazem kulinarnym kuchni ukraińskiej na zielonych tarasach CSK
Gościnnie w warsztatach kulinarnych weźmie udział Olena Khmelnyk
15.30 - Wizyta w Miejskiej Pasiecie Artystycznej.
16.00 - Zakończenie wydarzenia.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.