Reklama

Reklama

Lublin: Projektują nowy park na Czechowie. Będą polany i murale

Opublikowano: pon, 20 cze 2022 14:23
Autor:

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:

Przeczytaj również:

Wiadomości Dwie polany, leśny korytarz, strefa graffiti i murali - to elementy parku naturalistycznego, który ma powstać w dzielnicy Czechów.

Reklama

Miasto przedstawia podstawowe założenia nowej koncepcji wąwozu na Czechowie, między ul. Szeligowskiego a al. Kompozytorów Polskich.

- Podczas spotkania "Planu dla Dzielnic” jedną z najistotniejszych kwestii poruszanych przez mieszkańców było zagospodarowanie wąwozu na Czechowie, jako miejsca spotkań i rekreacji. Ze względu na wartości przyrodnicze i krajobrazowe jest to przestrzeń istotna dla lubelskiego ekosystemu. Nowa koncepcja programowa będzie więc punktem wyjścia do opracowania ostatecznego projektu parku, co pozwoli wydobyć cały jego potencjał. Chcemy, by nowy park w wąwozie Czechów uwzględniał potrzeby mieszkańców i stał się miejscem odpoczynku w zgodzie z naturą. Pierwsze efekty wspólnych prac poznamy jeszcze w tym roku. Realizacja stworzonej wspólnie z mieszkańcami koncepcji będzie powstawała etapowo, a rozpocznie się od przygotowania dokumentacji wykonawczej - mówi Krzysztof Żuk, prezydent Miasta Lublin.

Koncpecja zagospodarowania Wąwozu Czechów zakłada powstanie na terenie od ul. Północnej do ul. Kameralnej parku naturalistycznego składającego się z trzech stref. Są to: Polany Centralnej, Polany Północnej oraz Leśnego Korytarza. Pomysł jest zgodny z obowiązującym planem zagospodarowania przestrzennego.

Polana Centralna ma obejmować największą i najszerszą część wąwozu między osiedlami przy ulicach Nowowiejskiego, Oratoryjnej, i Milenijnej. Będą tam miejsca odpoczynku i mała architektura: stoły, ławki, hamaki i leżaki. Pojawią się też m.in. strefa żywej architektury, sad miejski, trawniki ekstensywne wraz ze strefą łąkową dla zapylaczy. Część centralna parku będzie też uwzględniała strefę zabaw dla dzieci.

Z kolei Polana Północna to część terenów zielonych powyżej al. Smorawińskiego, między budynkiem urzędu skarbowego a domem towarowym Orfeusz. Znajdzie się tam strefa kameralnych spotkań, taras do zajęć grupowych wraz z elementami małej architektury, a także byliniarnia, czyli polana roślin bukietowych i cebulowych.

Natomiast Leśny Korytarz to najwęższa część wąwozu prowadząca od Polany Centralnej do ul. Północnej. Przewidziano tam np. budki, karmniki dla ptaków, domki dla jeży i elementy małej architektury. Ta część parku będzie pełniła przede wszystkim funkcję komunikacyjną.

Polanę Północną z Polaną Centralną połączy z kolei Strefa Street Artu pod wiaduktem w al. Smorawińskiego. W tym miejscu ma być ogród deszczowy o funkcji retencyjnej z odpowiednio dobranych gatunków roślin magazynujących wodę. Będzie to również miejsce dla sztuki ulicznej, jak graffiti czy murale.

Nawierzchnia ścieżek spacerowych prowadzących przez cały park zostanie wykonana z zagęszczonych, przepuszczalnych warstw kruszywa naturalnego, czynna hydrologicznie. Ich przebieg wykorzystywał będzie istniejące ukształtowanie terenu i jego walory krajobrazowe.

- Projektowane zagospodarowanie zakłada maksymalne zachowanie zieleni istniejącej na całym terenie z wprowadzeniem uzupełniających nasadzeń pełniących funkcje ozdobne o charakterze naturalistycznym, atrakcyjnych przez cały rok. Duża część terenu wykorzystana będzie pod rozległe trawniki rekreacyjne – murawy ekstensywne – służące również jako miejsca odpoczynku - informuje Monika Głazik z biura prasowego w Kancelarii Prezydenta Miasta Lublin. - Nowa infrastruktura – tarasy, mała architektura, meble miejskie, budki dla ptaków i ssaków powstaną z zastosowaniem naturalnych materiałów, głównie drewna o naturalnej strukturze. Miejscami odpoczynku mogą też być murki z drewnianym siedziskiem, wkomponowane w istniejącą rzeźbę terenu.

Planowane zagospodarowanie wąwozu było tematem opracowanej kilka lat temu w ramach Budżetu Obywatelskiego koncepcji Parku Czechów. Pomysł zakładał przekształcenie ukształtowania dna wąwozu, co wiązałoby się z dużą ingerencją w naturalne środowisko tego miejsca. Nowa koncepcja stanowi punkt wyjścia do powstania projektu parku o naturalistycznych założeniach. O ostatecznym jego kształcie zadecydują mieszkańcy podczas konsultacji społecznych, trwających przez całe wakacje. Pierwsze spotkanie z mieszkańcami w tym temacie, połączone ze spacerem po terenie wąwozu Czechów odbędzie się 30 czerwca.

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy