Dieta w ogólnym znaczeniu to sposób odżywiania. Diety mogą być różne, dopasowane do chorób, schorzeń – np. dieta wątrobowa, dieta ketogeniczna czy dieta o niskim indeksie glikemicznym, diety nakierowane na wzmocnienie włosów, skóry czy paznokci. Motywacją może być poprawa stanu naszego zdrowia i wyników badań. Najczęstszym powodem jest jednak utrata kilogramów, odchudzanie. I tutaj właśnie bardzo często wybierana jest szkodliwa dieta czyli głodówka, dieta 800 kcal, czy dieta oparta wyłącznie na piciu soków warzywnych bądź jedzeniu przez cały dzień bananów. Wybieramy takie diety, ponieważ w krótkim czasie - najlepiej tygodnia chcemy zgubić tłuszcz gromadzony miesiącami czy latami. Oczywiście wybór nieskokalorycznej diety przynosi spadek masy ciała , ale najczęściej po spadku dochodzi do wzrostu naszej wagi i efektu jojo.
Co jest przyczyną poszukiwania niezdrowych diet?
Głównym powodem jest desperacja, chęć bardzo szybkiej utraty wagi. Powodem może być również brak odpowiedniej wiedzy i powielanie mitów. Dieta, która zadziała na jedną osobę, może mieć fatalne skutki dla innej.
Skutki stosowanie niezdrowych diet:
• efekt jojo – bardzo częsty negatywnych skutek, jest to nagły wzrost wagi tuż po jej szybkiej utracie, może pojawiać się wielokrotnie,
• ciągłe zmęczenie, bezsenność i słaba koncentracja – do tych objawów przyczynia się zazwyczaj zbyt mała kaloryczność,
• zły stan włosów skóry i paznokcie – częstym problemem jest wypadanie włosów,
• cellulit oraz rozstępy – mogą być skutkiem dużych wahań wagi,
• zwiększone ryzyko powstania chorób układu sercowo – naczyniowego, cukrzycy,
• ból brzucha, zaparcia, wzdęcia,
• odwodnienie organizmu.
• Anemia
• Zaburzenia hormonalne
Jak rozpoznać niezdrowe diety, których nie warto rozpoczynać? Jakie skutki niosą ze sobą diety niskokaloryczne i eliminacyjne? Odpowiedzi znajdziecie poniżej!
W dobie bardzo łatwego dostępu do informacji można często wpaść w pułapkę złego odchudzania. W sieci rozpowszechniane są „diety cud”, które gwarantują szybką utratę kilogramów, nawet kilkanaście w tydzień. Już w tym miejscu powinna zapalić się czerwona lampka! Bezpieczna ilość to ok. 0,5 – 1kg tygodniowo.
Diety niskokaloryczne, które wyczerpują organizm
Diety o bardzo niskiej kaloryczności są bardzo popularne, ale również i niebezpieczne. Założenie takich diet to niska ilość kalorii dostarczana w posiłku, np. 800 czy 1000 kalorii dziennie, do tego bardzo intensywne treningi fizyczne, które dodatkowo mają przyspieszyć utratę kilogramów.
Czy dieta niskokaloryczna zatem jest skuteczna? Tylko i wyłącznie jeśli ilość kalorii jest obniżona odpowiednio i nie ogranicza „drastycznie” kalorii. Takie diety mogą siać w organizmie spustoszenie, wynika to przede wszystkim z niedopasowania ilości kalorii dla wagi czy do zapotrzebowania. Załóżmy, że osoba, która na co dzień dostarczała organizmowi 3000 kcal, nagle zmienia dietę na 800kcal – skutkiem, zamiast prawidłowej utraty wagi będzie przede wszystkim zmęczenie i brak sił. Takie diety bardzo szybko się kończą poprzez „podjadanie”. Organizm będzie dawał sygnały, że taka ilość kalorii dla jego funkcjonowania jest zdecydowanie za mała.
Przykłady diet niskokalorycznych:
Dieta kopenhaska – jedna z najbardziej rygorystycznych diet, polega na stosowaniu ściśle określonego menu przez 13 dni. Dostarcza bardzo małą ilość kalorii 500-800kcal. Posiłki są bardzo monotonne oparte głównie na mięsie, jajkach i kawie.
Dieta baletnicy – bardzo restrykcyjna dieta. Trwa 10 dni, a deklarowana utrata wagi to 10-12kg! Pierwsze dwa dni opierają się głównie na płynach. Już na tym etapie organizm może się zbuntować, w wyniku niedostarczenia odpowiednich substancji odżywczych.
Głodówki, detoksy, posty – ten rodzaj odchudzania jest bardzo szkodliwy, może powodować uszkodzenia narządów (serca, wątroby, jelit) czy też rozregulowania gospodarki hormonalnej. Głodówki mogą prowadzić do anemii poprzez niedobór żelaza czy witamin z grupy B.
Diety eliminacyjne - nie warto ich stosować bez konkretnych wskazań
Bardzo popularne w ostatnim czasie są diety wyłączające dany składnik z jadłospisu. Diety eliminacyjne powinno stosować się jedynie w uzasadnionych przypadkach, kiedy została stwierdzona nietolerancja pokarmowa czy alergia. Takie diety przybrały niestety zły trend powstania diet jedno czy dwuskładnikowych. Nie są one w stanie uzupełnić całego zapotrzebowania składników odżywczych dla organizmu, a dostarczenie w bardzo dużej ilości jednego składnika może prowadzić do poważnych skutków ubocznych. Na przykład za duża ilość białka źle wpływa na układ moczowy i nerki, nadmiar tłuszczu powoduje choroby układu sercowo – naczyniowego.
Przykłady diet eliminacyjnych:
Dieta Dukana – nacisk na spożywanie produktów wysokobiałkowych. Może prowadzić do niedoboru witamin oraz błonnika.
Dieta ketogeniczna – popularnie zwana „keto”. Oparta jest na spożywaniu tłuszczy a wyeliminowaniu węglowodanów. Takie wyłączenie węglowodanów może mieć fatalne konsekwencje: powodować niewydolność serca a nawet prowadzić do udaru mózgu.
Diety warzywne i sokowe - np. dieta kapuściana, są to diety monotonne i oparte na składnikach moczopędnych. Nie traci się tutaj tkanki tłuszczowej, a można doprowadzić do odwodnienia organizmu.
Dieta plaż południowych (Dieta South Beach) – jest oparta na stosowaniu dużej ilości warzyw, owoców oraz błonnika. Jej długotrwałe stosowanie może prowadzić do negatywnych skutków ubocznych. Szybka utrata wagi, rekordziści tracą nawet ponad 10kg podczas jednej kuracji (2 tygodnie) – a to powoduje osłabienie organizmu, zmęczenie oraz problemy z prawidłowym funkcjonowaniem narządów wewnętrznych.
Diety alternatywne – nie mające dowodów naukowych
Nie brakuje również fanów absurdalnych, wręcz „magicznych” diet. Należą do nich posiłki przygotowywane w oparciu o grupy krwi, kolor oczu. Nie ma żadnego dowodu na to, że takie diety działają. O ile część z nich nie wyrządzi krzywdy, to bardzo duża ilość oparta jest na dietach niskokalorycznych czy eliminacyjnych i może powodować wiele skutków ubocznych wymienionych wyżej.
Co powinno się jeść na diecie? Co jeść żeby schudnąć?
Dieta powinna być przede wszystkim dobrana indywidualnie, nie tylko do tradycyjnych parametrów - wzrost i waga. Najlepiej skorzystać z pomocy dietetyka, który weźmie pod uwagę wyniki badań, indywidualne preferencje i dopasuje odpowiednią ilość kalorii, składników pokarmowych, minerałów, witamin, a także nawodnienia. W dzisiejszych czasach wybór potraw jest ogromny, wiedza również jest większa. Proces odchudzania nie musi być przykry, posiłki można przygotowywać według upodobań każdego człowieka. Najważniejszy jest zdrowy rozsądek oraz konsekwencja.
Warto podczas chęci przejścia na zdrowy tryb odżywiania popracować nad swoim podejściem, myśleniem na temat diet, jako do zdrowego stylu życia – ogólnie. Oprócz diet, wprowadzić też aktywność fizyczną. Dużo lepsza jest długofalowe zdrowe odżywiania z pozwalaniem sobie na odstępstwa, np. słodkości tylko w 1 dzień tygodnia, niż trzymanie się przez określony czas „sztywnej diety” a potem nagłe porzucenie wszystkich dobrych nawyków na rzecz niezdrowego jedzenia, fast-foodów i słodyczy na pierwszym miejscu. Takie czasowe diety dają więcej szkody dla organizmu.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.