Czy kawa z certyfikatem może zmienić świat na lepsze?
Certyfikat Rainforest Alliance to najważniejszy certyfikat, przyznawany produktom spożywczym, w tym kawie ziarnistej. Organizacja o tej samej nazwie, zajmuje się kontrolowaniem czy plantacje (kawy, bananów, avocado i wielu innych produktów) ubiegające się o certyfikat, spełniają restrykcyjne normy. Normy, które muszą zostać spełnione to:
-
uprawa kakaowca nie ma negatywnego wpływu na środowisko naturalne,
pracownicy zatrudnieni przy produkcji kawy traktowani są z poszanowaniem praw człowieka oraz otrzymują godziwą zapłatę za pracę,
Czym różni się kawa z certyfikatem?
Czy kawa ziarnista z certyfikatem jest lepsza od takiej, która certyfikatu nie posiada? Smak i aromat kawy jest złożony z wielu czynników. Finalny smak kawy, zależy w głównej mierze od takich warunków jak podłoże, na których rosły drzewa kakaowca, pogoda, czas zbiorów oraz proces palenia kawy. W dobrej palarni kawy, możemy otrzymać odpowiednie mieszanki kawy ziarnistej dobrane pod nasze preferencje.
Kawa z certyfikatem RFA poprzez wzmożone kontrole jakości, prowadzone przez zewnętrzne organizacje, smakuje lepiej, ze względu na dbałość o proces produkcji i mniejszą ilość zanieczyszczeń ziaren kawy. Poza tym, sama świadomość, że wybieramy kawę ziarnistą produkowaną z poszanowaniem środowiska naturalnego i drugiego człowieka, subiektywnie podnosi jej walory smakowe.
Kawa z certyfikatem - gdzie kupić dobrą kawę ziarnistą
Dokonując świadomego wyboru jako konsumenci i decydując się na zakup kawy ziarnistej, musimy pamiętać, że będzie ona droższa niż kawa bez certyfikatu. Wybierając się na zakupy, najlepiej udać się do dobrej palarni kawy, gdzie doradca pomoże nam znaleźć nasz ulubiony blend.
Kawę ziarnistą z certyfikatem kupimy również w sklepie np. wyszukując w Internecie hasło - certyfikowana kawa ziarnista sklep, musimy tylko znaleźć kawę z charakterystycznym zielonym znakiem z żabką.
Źródło zdjęcia:
worradirek / Shutterstock.com
Komentarze (0)