Przepis na tę potrawę kresową zdobyła Jolanta Gawryluk, przewodnicząca łobaczewskiego koła, zarazem wiceprzewodnicząca komisji rewizyjnej Rady Gminy w Terespolu, a także pielęgniarka z bialskiego szpitala, która zyskuje olbrzymie poparcie w trwającym właśnie plebiscycie Hipokrates Lubelszczyzny 2019.
- Kakory, to potrawa Kresów wschodnich. Jednym z priorytetów naszego koła jest odtwarzanie potraw regionalnych i tradycyjnych z naszego regionu. Przeprowadziłam wywiady etnograficzne z najstarszą mieszkanką z naszej miejscowości oraz z terenu gminy. Dzięki temu pozyskałyśmy najstarsze receptury potraw, które były przygotowywane w dawnych czasach – informuje Jolanta Gawryluk.
Od wielu lat to stowarzyszenie z powodzeniem brało udział w Ogólnopolskim Konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów. Nagradzano je najpierw za potrawy tatarskie: kibiny oraz pieremiacz. W 2017 r. w tymże konkursie kakory zajęły I miejsce. Otrzymały za nie prestiżową nagrodę Perła 2018 podczas Międzynarodowych Targów Polagra Food w Poznaniu. W sierpniu 2018 r. Koło Aktywnych Kobiet z Łobaczewa Małego zdobyło w konkursie Smaki Regionów II nagrodę za łagmana - zupę tatarską i cebulniki – pierogi tatarskie pieczone.
Paweł Ochman na swoim blogu kulinarnym Weganon napisał, że kresowe kakory z marchewką stały się hitem Lubelskiego Dziedzictwa Kulinarnego.
- Kakory były wystawiane podczas Sielskich Smaków w Warszawie, na Targach Agro Park w Lublinie oraz podczas Narodowej Wystawy Rolniczej w Poznaniu gdzie stoisko nasze odwiedził Prezydent RP Andrzej Duda – wspomina przewodnicząca.
Przed kilkoma tygodniami, w maju kakory z Łobaczewa Małego zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Już wcześniej na tej prestiżowej liście ministerialnej znalazły się łobaczewskie golasy z kaszy gryczanej z serem.
Gawryluk zapowiada, że w najbliższym czasie jej koło będzie wystawiać nagrodzone specjały 29. czerwca na dorocznej imprezie Kultura bez Granic w Kobylanach.