Reklama

Kebab czy falafel?

Opublikowano:
Autor: | Zdjęcie: veganerezepte.eu

Kebab czy falafel?  - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Kultura Pochodzi ze Wschodu, zamieszkał u nas przeszło trzydzieści lat temu, a jego popularność wciąż rośnie. Falafel, bo o nim mowa, obchodzi dziś swoje święto.

Coraz częściej w budkach z kebabem, stanowiskach fast-food czy restauracjach możemy zamówić (wciąż) egzotycznie brzmiące danie o nazwie falafel. Często stanowi wegetariańską alternatywę dla smażonych kotlecików, pulpetów lub kąsków mięsnych. Poznaj ciekawostki na temat falafela. 

 
  • Jego dokładne pochodzenie nie jest znane. Niektórzy historycy przyjmują, że falafel w swojej obecnej formie został zapoczątkowany w Egipcie, a rozpowszechnił się wśród Koptów (wyznawców Kościoła katolickiego obrządku koptyjskiego) jako bezmięsna potrawa idealna na czas Wielkiego Postu. Inni jednak wskazują na tereny dzisiejszego Libanu i Palestyny jako miejsce jego powstania. Falafel był również potrawą narodową Izraela jeszcze na długo przed oficjalnym założeniem państwa. 
  • Falafele przygotowuje się z papki z ciecierzycy, cebuli, czosnku i przypraw. Uformowane w kulki porcje smaży się na złoto w gorącym oleju i serwuje z ulubionymi dodatkami. Najczęściej spotkać go można zawiniętego w picie lub bułce w towarzystwie warzyw, sprzedawanego jako wegetariańską alternatywę dla klasycznego kebaba. Kulki można także podawać na liściach sałaty i polane sosem. 
  • Falafel z reguły serwowany jest z tahini (pastą sezamową) lub hummusem (ugotowana i utarta ciecierzyca lub bób, zmiażdżony czosnek, tahini, oliwa, sok z cytryny, przyprawy - pietruszka, kmin rzymski). W Polsce chętnie sięga się po sosy bliższe naszemu podniebieniu - jogurtowy, czosnkowy, klasyczny lub pikantny pomidorowy. 
  • Fani nieco bardziej orientalnych smaków mogą wypróbować sos z granatu, mięty, świeżego ogórka, pomidora i chilli. Mieszkańcy Iraku i częściowo Izraela stosują tak zwany sos amba – kwaskowaty sos z cząstkami mango. Jego specyficzną, rozpowszechnioną głównie w Berlinie odmianą jest słodsza wersja z syropem z mango. 


Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE