Musztarda dobra na wszystko:
Łagodzi ból gardła
Jeżeli masz czerwone i bolące gardło, niezależnie od tego, czy z powodu alergii, czy przeziębienia, musztarda pomoże odzyskać głos. Zmieszaj łyżkę musztardy z sokiem wyciśniętym z połowy cytryny, jedną łyżką miodu, łyżeczką soli i kubkiem gorącej wody. Połączonymi składnikami przepłukuj gardło. Po kilku godzinach powinno zauważyć się znaczną różnicę.
Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka
Musztarda jest pełna izotiocyjanianu allilu, występującego naturalnie związku chemicznego, który, jak uważają naukowcy, może zmniejszyć ryzyko występowania i rozprzestrzeniania się nowotworu. Badania z 2011 roku wykazały, że izotiocyjanian allilu szczególnie skuteczne zatrzymuje rozprzestrzenianie się komórek raka pęcherza moczowego.
Zwalcza trudności z oddychaniem
Izotiocyjanian allilu powoduje uczucie gorąca rozprzestrzeniającego się w jamie nosa i chwilowe rozluźnienie mięśni. Można wykorzystać tę właściwość do pozbycia się problemu ze śluzem zalegającym w klatce piersiowej i zatokach. Zmieszaj łyżkę ziaren gorczycy z białkiem jajka, następnie rozsmaruj mieszaninę na cienkiej tkaninie i umieść ją na swojej klatce piersiowej, tak żeby mieszanina bezpośrednio nie dotykała twojej skóry. Przykryj wszystko jeszcze jedną warstwą ciepłej, wilgotnej tkaniny. Musztarda sprawi, że mięśnie zatok i nosa rozluźnią się i zaczniesz swobodniej oddychać. Pamiętaj, że tej metody nie wolno stosować u dzieci poniżej 6 lat.
Zwalcza ból stawów
Musztarda zmniejsza również zapalenia stawów i łagodzi ich ból. Dzieje się tak dlatego, że pikantne związki chemiczne w musztardzie sprawiają, że rozszerzają się naczynia włosowate. Proces ten poprawia krążenie krwi i rozgrzewa skórę, zmniejszając obrzęki i poprawiając ruchomość stawów. Można użyć musztardę w ten sam sposób, który opisaliśmy powyżej, ale należy pamiętać, aby nie nakładać jej bezpośrednio na skórę.
Przynosi ulgę dla obolałych mięśni
Z problemem z opuchniętymi stopami i bólem mięśni, pomoże rozgrzewające właściwości musztardy. Przygotuj sobie musztardową kąpiel – do wanny pełnej ciepłej wody dodaj łyżkę siarczanu magnezu i dwie łyżeczki musztardy lub ziaren gorczycy. Zrelaksuj się w wannie i nie opuszczaj jej przez przynajmniej 20 minut. Jeśli moczysz tylko stopy, poświęć na to 5-10 minut.
Stymuluje dobre trawienie
Jedzenie musztardy stymuluje produkcję kwasów żołądkowych, które są niezwykle istotne w procesie trawienia. Badania wykazały, że musztarda wspomaga funkcjonowanie całego układu pokarmowego, zmniejszając ryzyko wystąpienia zarówno biegunki, jak i zaparć. Olej z gorczycy wspierania stałe, zdrowe funkcjonowanie okrężnicy, zmniejszając stany zapalne.
MUSZTARDA CZOSNKOWA
60 g gorczycy (biała lub czarna, lub ich mieszanki)
1 łyżeczka kolendry
1⁄2 łyżeczki
1⁄2 łyżeczki kurkumy
40 ml ocet
70 ml woda przegotowana
sól do smaku
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka czosnek suszony
Gorczycę należy uprażyć na patelni. Następnie ziarenka gorczycy i kolendry oraz cukier należy drobno zmielić (np. w młynku do kawy), całość wrzucić do miski. Następnie dosypać sól i kurkumę i dodać czosnek, potem dolać ocet i wodę. Masę dobrze wymieszać i po włożeniu do słoiczka odstawić na 24 godziny.
MUSZTARDA CHRZANOWA
60 g gorczycy (biała lub czarna, lub ich mieszanki)
1 łyżeczka kolendry
1⁄2 łyżeczki kurkumy
40 ml octu
70 ml wody przegotowanej
2 łyżeczki cukru
sól do smaku
2 łyżeczki chrzanu
Ziarenka gorczycy i kolendry oraz cukier należy drobno zmielić (np. w młynku do kawy), całość wrzucić do miski. Następnie dosypać sól i kurkumę i dodać chrzan, potem dolać ocet i wodę. Masę dobrze wymieszać i po włożeniu do słoiczka odstawić na 24 godziny.
Więcej przepisów znajdziesz ( TUTAJ)
Zobacz również: Wyższa szkoła gotowania na gazie ( przepisy)
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.