Dlaczego warto używać musztardy w kuchni?
Musztarda działa pobudzająco na apetyt. Dobrze wpływa też na układ krążenia. Zawarte w niej oleje oraz substancje gorzkie pomagają w produkcji kwasów żołądkowych. Jest niskokaloryczna, zawiera mało tłuszczu, a jej główną zaletą jest zawartość wapnia, magnezu i witaminy B. Musztarda także ma świetny wpływ na pracę naszego mózgu, stymulując jego aktywność, pomaga też organizmowi trawić tłuszcze. Najcenniejsze są w niej kurkumina i oczywiście gorczyca.
Kurkumina jest używana w medycynie ze względu na swoje właściwości bakteriobójcze, przeciwzapalne i przeciwutleniające.Gorczyca natomiast stanowi naturalne lekarstwo dla układu pokarmowego przy zaburzeniach pracy żołądka oraz trawienia. Często używana jest także w wyrobach medycznych, takich jak plastry łagodzące przeziębienie i bóle reumatyczne. Skutecznie obniża ciśnienie krwi. Najlepiej wybierać musztardy, w których ziarenka gorczycy nie są mocno rozdrobnione. Spożywanie ziarenek gorczycy może wspomóc układ odpornościowy. Zawiera duże ilości siarki, wykorzystywanej przez wątrobę w procesach odtruwania organizmu z leków i innych toksycznych substancji, w tym metali ciężkich, usuwając je z organizmu. Należy jednak pamiętać, iż gorczyca jest jednym z alergenów pokarmowych.
1. MUSZTARDA KREMOWA OSTRA
60 g gorczycy (biała lub czarna - lub ich mieszanki)
2 łyżeczki kolendry
kilka ziarenek pieprzu czarnego
pół łyżeczki kurkumy
40 ml octu
70 ml wody przegotowanej
sól do smaku
2 łyżeczki cukru
Ziarenka gorczycy, pieprzu, kolendrę, cukier należy drobno zmielić (np. w młynku do kawy), całość wrzucić do miski. Następnie dosypać sól i kurkumę, potem dolać ocet i wodę. Masę dobrze wymieszać i po włożeniu do słoiczka odstawić na 24 godziny.
2. MUSZTARDA MIODOWA
60 g gorczycy (biała lub czarna, lub ich mieszanki)
1 łyżeczka kolendry
1⁄2 łyżeczki kurkumy
40 ml ocetu
70 ml wody przegotowanej
sól do smaku
4 łyżeczki miodu
Gorczycę należy uprażyć na patelni. Następnie ziarenka gorczycy i kolendry należy drobno zmielić (np. w młynku do kawy), całość wrzucić do miski. Następnie dosypać sól i kurkumę i dodać miód, potem dolać ocet i wodę. Masę dobrze wymieszać i po włożeniu do słoiczka odstawić na 24 godziny.
Więcej przepisów znajdziesz ( TUTAJ)
Zobacz również: Wyższa szkoła gotowania na gazie ( przepisy)
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.