reklama
reklama

Zrób sam musztardę cz.1. Dlaczego warto używać musztardy w kuchni?

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor: | Zdjęcie: pixabay.com

Zrób sam musztardę cz.1. Dlaczego warto używać musztardy w kuchni? - Zdjęcie główne

foto pixabay.com

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Kulinaria - przepisy Czytelników Musztarda działa pobudzająco na apetyt. Dobrze wpływa też na układ krążenia. Zawarte w niej oleje oraz substancje gorzkie pomagają w produkcji kwasów żołądkowych
reklama

Dlaczego warto używać musztardy w kuchni?

Musztarda działa pobudzająco na apetyt. Dobrze wpływa też na układ krążenia. Zawarte w niej oleje oraz substancje gorzkie pomagają w produkcji kwasów żołądkowych. Jest niskokaloryczna, zawiera mało tłuszczu, a jej główną zaletą jest zawartość wapnia, magnezu i witaminy B. Musztarda także ma świetny wpływ na pracę naszego mózgu, stymulując jego aktywność, pomaga też organizmowi trawić tłuszcze. Najcenniejsze są w niej kurkumina i oczywiście gorczyca.

Kurkumina jest używana w medycynie ze względu na swoje właściwości bakteriobójcze, przeciwzapalne i przeciwutleniające.Gorczyca natomiast stanowi naturalne lekarstwo dla układu pokarmowego przy zaburzeniach pracy żołądka oraz trawienia. Często używana jest także w wyrobach medycznych, takich jak plastry łagodzące przeziębienie i bóle reumatyczne. Skutecznie obniża ciśnienie krwi. Najlepiej wybierać musztardy, w których ziarenka gorczycy nie są mocno rozdrobnione. Spożywanie ziarenek gorczycy może wspomóc układ odpornościowy. Zawiera duże ilości siarki, wykorzystywanej przez wątrobę w procesach odtruwania organizmu z leków i innych toksycznych substancji, w tym metali ciężkich, usuwając je z organizmu. Należy jednak pamiętać, iż gorczyca jest jednym z alergenów pokarmowych.

1. MUSZTARDA KREMOWA OSTRA

60 g gorczycy (biała lub czarna - lub ich mieszanki)
2 łyżeczki kolendry
kilka ziarenek pieprzu czarnego
pół łyżeczki kurkumy
40 ml octu
70 ml wody przegotowanej
sól do smaku
2 łyżeczki cukru
Ziarenka gorczycy, pieprzu, kolendrę, cukier należy drobno zmielić (np. w młynku do kawy), całość wrzucić do miski. Następnie dosypać sól i kurkumę, potem dolać ocet i wodę. Masę dobrze wymieszać i po włożeniu do słoiczka odstawić na 24 godziny.


2. MUSZTARDA MIODOWA

60 g gorczycy (biała lub czarna, lub ich mieszanki)
1 łyżeczka kolendry
1⁄2 łyżeczki kurkumy
40 ml ocetu
70 ml wody przegotowanej
sól do smaku
4 łyżeczki miodu
Gorczycę należy uprażyć na patelni. Następnie ziarenka gorczycy i kolendry należy drobno zmielić (np. w młynku do kawy), całość wrzucić do miski. Następnie dosypać sól i kurkumę i dodać miód, potem dolać ocet i wodę. Masę dobrze wymieszać i po włożeniu do słoiczka odstawić na 24 godziny.

Więcej przepisów znajdziesz  ( TUTAJ)

 

reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama