Leśny mech
Składniki:
450 g mrożonego szpinaku
5 jaj
2 szklanki cukru
2 szklanki oleju
3 szklanki mąki krupczatki
30 g proszku do pieczenia
16g cukru waniliowego
otarta skórka z całej cytryny
1 olejek cytrynowy
Krem:
500 ml śmietanki 30%
200 g serka mascarpone
6 łyżek cukru pudru
cukier waniliowy
owoce granatu do dekoracji
Wykonanie:
Jaja ubijam razem z cukrem i szczyptą soli. Szpinak mrożony odparowuję na patelni (musi wystygnąć), można go zmiksować jeśli nie jest dostatecznie drobny.
Dodaję olej i miksuję dalej. Następnie mieszam krupczatkę z proszkiem do pieczenia i powoli wsypuję cały czas miksując.
Dodaję resztę składników i gotowe . Blachę do pieczenia (większą) wykładam papierem i wylewam ciasto. Piekę w nagrzanym do 180°C piekarniku przez ok. 55 minut.
Wystudzone ciasto przecinam na pół, górną warstwę wykorzystam na dekoracyjny mech (pokruszę i wysypię na masę śmietanową). Śmietankę ubijam z cukrem i dodaję serek mascarpone.
Nakładam masę na jedną połowę, a na wierzch wysypuję pokruszony mech. Dekoruję granatem.
Więcej przepisów znajdziesz ( TUTAJ)
Zobacz również: Wyższa szkoła gotowania na gazie ( przepisy)
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.