Wiejska zapiekanka
Składniki:
70 dag mięsa mielonego
1 cebula
1 marchew
2 łyżki koncentratu pomidorowego
20 dag groszku konserwowego
2 ząbki czosnku
odrobina wody lub bulionu
olej do smażenia
sól, pieprz i bazylia według potrzeb
Sposób przygotowania:
Posiekaną cebulę, czosnek i startą marchew podsmażamy na oleju ok 5 min. Dodajemy mięso mielone, przyprawy, koncentrat i podlewamy odrobiną bulionu. Smażymy ok. 15 min mieszając.
Składniki:
70 dag ziemniaków
5 dkg masła
100 ml mleka
10 dkg żółtego sera
sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Gorące ugotowane ziemniaki utłuc, dodać do nich masło, mleko, przyprawy oraz starty ser. Całość dokładnie mieszamy.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, na dno układamy podsmażone wcześniej mięso. Na mięso sypiemy groszek i dokładnie przykrywamy puree ziemniaczanym.Naczynie wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 30 min, aż ziemniaki się zarumienią.
Magdalena Ziółkowska
Więcej przepisów znajdziesz ( TUTAJ)
Zobacz również: Wyższa szkoła gotowania na gazie ( przepisy)
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.