Warstwowe ciasto truskawkowe
Biszkopt:
8 jajek
8 łyżek cukru
8 łyżek mąki
1,5 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa truskawkowa:
500 ml kremówki
500 g mascarpone
700 g truskawek
7-8 łyżek cukru pudru
2 łyżki żelatyny
Galaretka:
3 galaretki truskawkowe
900 ml wrzątku
Wykonanie:
Jajka ubijamy z solą i cukrem przez około 7-8 minut na jasną, puszystą masę. Miksujemy.Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i kakao i przesiewamy do masy jajecznej. Delikatnie mieszamy łyżką do chwili połączenia się składników. Masę przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i lekko obsypanej kaszą manną formy. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około 30 minut.
Schłodzony biszkopt przekrawamy na 2 części.
Galaretki rozpuszczamy w wodzie i dokładnie wymieszaną przelewamy do formy o takich samych wymiarach jak ta, w której był pieczony biszkopt. Galaretkę odstawiamy do wystygnięcia, a następnie wstawiamy na kilka godzin (a najlepiej na całą noc) do lodówki, aby zastygła.
Kremówkę łączymy z mascarpone i ubijamy do chwili, aż masa będzie sztywna (sztywniejsza niż sama bita śmietana). Rozmrożone truskawki miksujemy z cukrem pudrem na gładki mus. Dodajemy do nich żelatynę rozpuszczoną w 100 ml wrzątku, dokładnie mieszamy i natychmiast (ale małym strumieniem) przelewamy do masy śmietanowej miksując do chwili połączenia się składników.
W formie układamy pierwszą warstwę biszkoptu, nakładamy na niego połowę masy truskawkowej, następnie galaretkę, drugą część masy i ponownie biszkopt. Biszkopt zapewne będzie już całkowicie wystawał poza formę, ponieważ ciasto jest dość wysokie.
Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby masa truskawkowa stężała.
( z archiwum Wspólnoty)
Więcej przepisów znajdziesz ( TUTAJ)
Zobacz również: Wyższa szkoła gotowania na gazie ( przepisy)
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.