reklama
reklama

Warstwowe ciasto truskawkowe

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor: | Zdjęcie: pixabay.com

Warstwowe ciasto truskawkowe - Zdjęcie główne

foto pixabay.com

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Kulinaria - przepisy Czytelników Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby masa truskawkowa stężała
reklama

Warstwowe ciasto truskawkowe

Biszkopt:
8 jajek
8 łyżek cukru
8 łyżek mąki
1,5 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa truskawkowa:
500 ml kremówki
500 g mascarpone
700 g truskawek
7-8 łyżek cukru pudru
2 łyżki żelatyny

Galaretka:
3 galaretki truskawkowe
900 ml wrzątku

Wykonanie:
Jajka ubijamy z solą i cukrem przez około 7-8 minut na jasną, puszystą masę. Miksujemy.Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i kakao i przesiewamy do masy jajecznej. Delikatnie mieszamy łyżką do chwili połączenia się składników. Masę przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i lekko obsypanej kaszą manną formy. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około 30 minut.

Schłodzony biszkopt przekrawamy na 2 części.

Galaretki rozpuszczamy w wodzie i dokładnie wymieszaną przelewamy do formy o takich samych wymiarach jak ta, w której był pieczony biszkopt. Galaretkę odstawiamy do wystygnięcia, a następnie wstawiamy na kilka godzin (a najlepiej na całą noc) do lodówki, aby zastygła.

Kremówkę łączymy z mascarpone i ubijamy do chwili, aż masa będzie sztywna (sztywniejsza niż sama bita śmietana). Rozmrożone truskawki miksujemy z cukrem pudrem na gładki mus. Dodajemy do nich żelatynę rozpuszczoną w 100 ml wrzątku, dokładnie mieszamy i natychmiast (ale małym strumieniem) przelewamy do masy śmietanowej miksując do chwili połączenia się składników.

W formie układamy pierwszą warstwę biszkoptu, nakładamy na niego połowę masy truskawkowej, następnie galaretkę, drugą część masy i ponownie biszkopt. Biszkopt zapewne będzie już całkowicie wystawał poza formę, ponieważ ciasto jest dość wysokie.

Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby masa truskawkowa stężała.

( z archiwum Wspólnoty)

Więcej przepisów znajdziesz  ( TUTAJ)

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)
Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama