Tarta z łososia i brokułów
Składniki:
250 g mąki
1/2 łyżeczki soli
1/2 kostki masła
200 g łososia wędzonego na ciepło
1/2 cebula
pół ząbka czosnku
150 g sera ementaler
1/2 brokuła
1 szklanka śmietany
4 jajka
1 pęczek szczypiorku
pieprz
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiej i dodaj sól. Dodaj kawałki masła i 2/3 łyżki zimnej wody.
Posiekaj, zagnieć ciasto. Włóż do lodówki na 30 minut. Łososia pokrój w kawałki, a cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Ser zetrzyj na tarce, wymieszaj ze śmietaną i jajkami.
Szczypiorek posiekaj. Brokuły połam na małe różyczki i blanszuj (2-3 minuty obgotuj)
Ciasto rozwałkuj, ułóż w formie do tart.
Łososia wymieszaj z cebulą, czosnkiem, brokułami i szczypiorkiem, wyłóż na ciasto
Polej masą jajeczną
Piecz ok. 40 minut w temp. 220 stopni C.
Więcej przepisów znajdziesz ( TUTAJ)
Zobacz również: Wyższa szkoła gotowania na gazie ( przepisy)
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.