SZASZŁYKI Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI
Składniki:
- duża pierś z kurczaka
- 2 papryki czerwone
- 3 małe cebule
- cukinia
- 3 duże pieczarki.
Na marynatę:
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- pół łyżeczki oregano
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- sól i pieprz do smaku
ORAZ:
- zioła prowansalskie
- olej słonecznikowy.
1. Składniki na marynatę mieszamy.
2. Kurczaka myjemy, kroimy na 3-cm kawałki. Wkładamy do marynaty, mieszamy i odstawiamy do lodówki do schłodzenia.
3. Paprykę kroimy na 3-cm kawałki, cebulę w talarki, pieczarki w plastry, a cukinie w krążki.
4. Na patyczki do szaszłyków nadziewamy naprzemiennie (wedle uznania) cukinię, paprykę, cebulę, mięso i pieczarki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Marynatę pozostałą na dnie miski mieszamy z łyżeczką oleju i za pomocą pędzelka smarujemy szaszłyki. Posypujemy zielem prowansalskim.
6. Szaszłyki pieczemy w piekarniku w temp. 180 stopni przez około 30-35 minut.
Więcej przepisów znajdziesz ( TUTAJ)
Zobacz również: Wyższa szkoła gotowania na gazie ( przepisy)
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.