Sos z szynki
SKŁADNIKI:
1 kg szynki wieprzowej
2-3 sztuki marchwi
Seler według uznania
1 cebula
1 sztuka pietruszki
Przyprawy: sól, pieprz czarny, imbir, majeranek, tymianek, oregano, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy
PRZYGOTOWANIE:
Szynkę kroimy w plastry. Następnie podsmażamy ją na oliwie na złoty kolor. W międzyczasie dodajemy pokrojoną cebulę. Smażymy całość, aż cebula się zeszkli.
Przekładamy zawartość z patelni do garnka z gotującą wodą. Dodajemy pokrojone w plasterki jarzyny oraz wszystkie przyprawy. Całość gotujemy do miękkości. Należy zwrócić uwagę na to, aby mięso podczas gotowania przez cały czas zanurzone było w wodzie.
Sos zagęszczamy dodając 1 lub 2 łyżki mąki pszennej wymieszanej z zimną wodą.
Całość gotujemy jeszcze przez kilka minut cały czas mieszając.
Sos podajemy z ziemniakami lub kaszą gryczaną.
Więcej przepisów znajdziesz ( TUTAJ)
Zobacz również: Wyższa szkoła gotowania na gazie ( przepisy)
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.