Ser smażony po czesku
Składniki
2 plastry sera o grubości 1 cm każdy (najlepiej Edam), lub więcej, zależnie na ile osób jest danie
1 jajko
mąka pszenna
bułka tarta
olej do smażenia
Wykonanie
Ser kroimy w plastry i obtaczamy w panierce - mąka, jajko roztrzepane z solą i pieprzem, bułka tarta. Jak chcemy mieć zgrabny smażony ser, a nie ser rozlany na całej patelni, warstw panierki musi być co najmniej dwie. Przed smażeniem ser w panierce należy jeszcze włożyć na 10 minut do zamrażalnika. Smażyć na głębokim oleju aż do zrumienienia panierki. Idealny ser to taki, który ma chrupiącą skórkę i płynne wnętrze. Smażymy na rozgrzanym oleju aż ser rozpuścić się w środku, a bułka z zewnątrz nie spali się. Najważniejsze jest staranne opanierowanie sera. Panierka powinna pokryć dokładnie cały ser, brzegi, rogi. W przeciwnym wypadku ser będzie wypływał. Podajemy na przykład z frytkami, surówkami i sosem tatarskim.
Czeski sos tatarski
2-3 łyżki śmietany 12%
2-3 łyżki majonezu
1 łyżeczka musztardy
1 nieduży ogórek konserwowy
Sól, pieprz
Wymieszać śmietanę, majonez i musztardę z drobno posiekanymi korniszonami. Doprawić solą i pieprzem.
Więcej przepisów znajdziesz ( TUTAJ)
Zobacz również: Wyższa szkoła gotowania na gazie ( przepisy)
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.