Ryba zapiekana z pieczarkami
Składniki:
600g dorsza lub innych filetów
500g pieczarek
1 cebula
2 łyżki klarowanego masła lub oliwy z oliwek
2-3 łyżki gęstej śmietany
żółty ser do posypania
sok z 1/2 cytryny
2 ząbki czosnku
cukinia
sól, pieprz, zioła
Wykonanie:
Rybę rozmrozić, umyć, pokroić na porcje, posolić, polać sokiem z cytryny, doprawić do smaku wyciśniętym czosnkiem i ziołami lub przyprawą do ryb.
Pieczarki udusić z cebulą na maśle lub oleju. Pod koniec dodać sól, pieprz i śmietanę.
W naczyniu żaroodpornym układać pokrojoną cukinię, rybę, pieczarki i posypać grubą warstwą sera żółtego. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp.ok.170 stopni, piec 20-25
minut. Na początku pieczenia rybę nakryć folią aluminiową, natomiast jeśli zapiekamy w naczyniu z przykrywą nie ma potrzeby używania folii
Katarzyna Bilkiewicz
Więcej przepisów znajdziesz ( TUTAJ)
Zobacz również: Wyższa szkoła gotowania na gazie ( przepisy)
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.