Przepis na szarlotkę klasyczną
Składniki:
500g mąki pszennej
250g margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
5 żółtek
4 łyżki cukru
1 łyżka gęstej, kwaśniej śmietany
cynamon
1 1/2 kg jabłek (najlepiej pasuje odmiana Szara Reneta)
Sposób przygotowania:
Jabłka obrać, usunąć gniazda, pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce, wymieszać z 2 łyżkami cukru i przesmażyć, aż powstanie mus. Pozostawić do ostygnięcia.
Żółtka utrzeć mikserem z dwoma łyżkami cukru i cukrem waniliowym.
Margarynę posiekać nożem. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, śmietanę oraz utarte żółtka. Zagnieść ciasto.
Podzielić ciasto na dwie części.
Formę do pieczenia posmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Obie części ciasta rozwałkować na dwa placki wielkości formy.
Pierwszy placek wyłożyć do formy. Ciasto nakłuć widelcem.
Mus jabłkowy wyłożyć na ciasto i posypać cynamonem.
Przykryć drugim plackiem.
Ciasto nakłuć widelcem.
Piec w nagrzanym piekarniku około 45 min. w temperaturze 180°C, aż się ze złoci.
Ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem.Katarzyna Kołodziejczyk
Więcej przepisów znajdziesz ( TUTAJ)
Zobacz również: Wyższa szkoła gotowania na gazie ( przepisy)
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.